НОИ върви към фалит!

Сградата на НОИ

  Фалит грози Националния осигурителен институт (НОИ), защото бюджетът му не зависи от вноските на хората, а от популистки решения на кабинета.

Институцията върви към национализация защото за покриване на липсите от ниската събираемост са необходими близо 2 млрд. лв. пряка бюджетна субсидия, алармират експертите на ДСБ. 300 млн. лв. е дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ), заявяват от партията. До края на годината се очакват близо 200 млн. лв. по-малко приходи от вноски. Ако параметрите на националното осигуряване се приемат във вида, в който ги предлага кабинетът, отговорността за пенсиите ще носят персонално министър Симеон Дянков и началникът му Бойко Борисов, смята Радан Кънев, зам.-председател на тъмносините.

Зам- председателят на ДСБ Радан Кънев

Сривът на НОИ е тясно свързан и с намаляване броя на заетите лица. 60 000 трудоспособни българи са загубили работата си или са потърсили късмета си в други държави само през първите 9 месеца на тази година. От началото на управлението на ГЕРБ заетите лица са намалели с 300 000. Пенсиите остават неактуализирани, напълно произволно се раздават обещания за произволно увеличаване на отделни видове пенсии. Възрастните хора няма да могат да посрещат и най-елементарните си нужди през задаващия се зимен сезон. По думите на Кънев ГЕРБ провежда „живковизация“ на пенсионната система.

Как при огромните дефицити в НОИ социалният министър Тотю Младенов обещава увеличение на пенсиите, е ясно само на него и на шефа му. Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова попари ентусиазма на министрите и заяви, че за увеличението на всички пенсии с 10% догодина ще са необходими 1 млрд. лв. годишно. Според нея при сегашното състояние на икономиката такива средства не могат да се осигурят.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *