Новият участък на Околовръстното счупи рекорда по скъпотия!

Околовръстното счупи рекорда по скъпотия

Новата отсечка на Околовръстното в София е на път да счупи всички рекорди по скъпотия. Правителството реши да дигне парите за обезщетение на собствениците на Западната дъга без конкретни аргументи. Така нивите около столичния околовръстен път постигнаха нов ценови рекорд заради отчуждителните процедури.

Трасето, което е с дължина има няма три километра, ще струва на данъкоплатците  12.2 милиона лева. Само да си припомним, че на последното заседание, преди да излезе в отпуска регионалният министър Лиляна Павлова даде цена за същата отсечка 7.5 милиона лева.

От къде идва тази разлика  между цената на министъра и решението на кабинета не е ясно. За първи път бяха отпуснати пари за отчуждаването на западната дъга още през месец април. Това за земите от километър 59.4 до 61.6 на Околовръстното правителството даде  9 милиона лева. Става дума за участъка от автомагистрала  Люлин до река Какач, така западната дъга на околовръстното става продължение на магистрала „Люлин“.

След силното земетресение, когато стана ясно, че мостовете и виадуктите са под всякаква критика по отношение на безопасността, намалиха парите за отчуждението на това трасе от 9 млн. на 4.7 милиона лева.  След това пак ги върнаха на седем и половина милиона лева, като дори Бойко Борисов възропта срещу големите обезщетения. Наистина седем милиона лева, обезщетение за три километра път са си доста пари.

Околовръстното

Но сега от постановлението на кабинета на ГЕРБ става ясно, че  парите не само са възстановени на първоначалното ниво от 9 млн. лв., а дори са повишени на 12.2 млн. лв. Държавен вестник вече публикува точно кой какъв пай от средствата на данъкоплатците ще получи. Съгласно решение 672 и решение 673, 97, фирми и частни лица ще бъдат възмездени за земите им попаднали в отсечката. 1 538 536 лв. ще получи „СМА индустриал“ ЕООД за парцел от 13.8 декара в регулация. Други 968 хил. са за „Доверие – Брико“ АД и неговите 8.7 декара. 317 хил. отиват за терен на „Топливо“ АД, 245 хил. за „Петрол“ АД.

201 хил. лв. е обезщетение за „Булауто“ ЕООД. Във втората отсечка най-тлъсто обезщетение взема Снежана Несторова, която ще получи 351 хил. лв. за имот от 777 кв.м.
 ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/zX47_VqOPow

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *