Не достигат 600 млн. лв за увеличение на пенсиите

Симеон Дянков

  ГЕРБ пяма пари за по-високи пенсии през 2013 г. и докато във финансовото и Социалното министерства се чудят откъде да набавят тези средства, депутатите на управляващата партия се опитват да прикрият неприятната ситуация.

Процентът и начинът на увеличение на парите за възрастните хора се мени буквално всяка седмица, а датата започна вече да се мести напред във времето. Последният вариант, обявен от председателя на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова, е пенсиите да се увеличат през април 2013 г.. Предвижда се те да покрият единствено натрупаната инфлация от 2009 г. досега. Това означава пенсиите да се вдигнат с около 9-10%. Само от местенето с 4 месеца бюджетът ще спечели 200 млн. лв. Останалите 600 млн. лв., които ще са необходими, също ги няма.

Бюрото по труда

Изявлението на Менда Стоянова е повече от подозрително, като се има предвид, че бюджетът за 2013 г. не е внесен в парламента. Вицепремиерът Симеон Дянков бе обявил, че ще има вдигане на пенсиите от януари, но с по-малък размер. Това навява на мисли, че решението за вдигането на парите за възрастните ще бъде в голяма степен политическо и чисто предизборно, а не водено от точни икономически разчети. Огромният проблем на управляващите идва по три основни направления. Първото е липсата на каквито и да са резерви в хазната. Веднага след началото на 2013 г. валутният резерв ще слезе под санитарния минимум от 4,5 млрд. лв. Това ще стане, след като бъде платено по преструктурирания от Милен Велчев външен дълг. Допълнителен огромен риск идва и по линия на руския иск за АЕЦ „Белене“ в размер на 1 млрд. лв. Ако държавата не може да плати, то най-вероятно ще бъде жертвана Националната електрическа компания (НЕК). Тя или ще фалира, или ще мине в руски ръце.

Вторият проблем е огромната безработица, която нараства с всеки изминал месец. За август от Националния статистически институт отчетоха 12,3%. Според прогнозите, в края на годината ще преминем критичната точка от 13% безработни. Това означава, че в Бюджет 2013 чувствително ще нараснат социалните плащания, както и необходимите средства за всички възможни помощи, особено енергийните. В резултат ведомството на Симеон Дянков ще има изключително ограничени възможности да пренасочва средства от бюджета на НОИ.

Третият рисков фактор е събираемостта на осигурителните вноски. Колкото по-висока е безработицата, толкова повече спада и събираемостта. Тя намалява и с увеличението на сивия сектор, където сега са повечето хора с ниски доходи.

Голяма част от частния бизнес е тежко повлиян от междуфирмената задлъжнялост и плаща осигуровки само на хартия. В същото време правителството не прави абсолютно нищо, за да промени ситуацията и точно поради това сега се чуди откъде да намери обещаните пари за предизборни пенсии.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *