Мизерията прати гладните българи на лов за гугутки!

  Mасов мop на пернати се очаква в цяла България. Този път причината не са химическите пестициди, с които селскостопанските самолетите разпръскват зърнените култури, а гладът, който е обзел безработните граждани. Някои от тях, предпочитат уви, да живеят чрез продажбата на месо от птици, живеещи на територията на България.

Журналистическа проверка установи, че гълъбовото месо бива предлагано за истински деликатес в едни от най-изисканите заведения. Доста са търсени ястията, приготвени от гърдите на пернатите. Като доставчици на гълъбова свежа „плът“ се явяват освен скитащи клошари, а и нашенци ангажирани с трудова заетост.

„От бизнес от този вид, човек няма как да забогатее, но колкото за хляб все пак може да изкара“, коментират запознати.

Семейство от Шумен наскоро пристига в столицата. Наема апартамент на последния етаж и започва „бизнес„. Много скоро съседите забелязват, че редовно на тавана се чува топуркане, мъжки псувни кънтят в бетона, а късно следобед се разнася странна миризма на труп…

„Любопитството ми не издържа. Живея на 7-ия етаж, но се качих на 8-ия, за да видя какво става. Щях да припадна. Новите комшии, с едни пръти, трепят гугутки в малкото пространство, където са дупките с отдушниците. Събират телцата в кофи, после ги парят и скубят. Гледката беше покъртителна. Разплаках се и си тръгнах, защото са мъже. Миризмата беше отвратителна.

Носеше се по всички етажи. Обясниха ми, че гладуват и от мизерия го правели. Да не съм се била притеснявала – убивали гълъби, не хора. Не били крадци. Трябвало нещо да ядат.

Прекръстих се, а те рекоха: „Не бой се, бабо. Гълъбите напролет ще се размножат. Ще те почерпим и теб от супата, ще видиш, вкусна е. Трябва само и тази зима да изкараме. Напролет ще комбинираме с коприва“, с треперещ глас разказва патилата си столичанката баба Стефка.

За първи път в 80-годишния си живот тя вижда подобна „сценка“ и се замисля кого може да информира – журналисти, полицаи или общинари.

Минало й наум да позвъни дори в ХЕИ, защото птичата перушина хвърчала по коридорите, подмятана от вятъра. От зловонията се налагало прозорците да бъдат постоянно отворени. Така кооператорите зъзнели, докато „месарите“ безчинствали. Понякога към бандата им се присъединявали още мъже. Всички те дружно трепели и скубели гугутки. Докато хората от входа се организират и изгонят пришълците, те сами намирали начин да се изнесат като по терлици.

Репортерската ни проверка показа, че случаят на баба Стефка не е единственият в столицата. От няколко години насам еколози алармират, че фауната в големите ни градове е застрашена и обвиняват за това бетона, който опасва почти всички квартали. Заговори се дори, че шумът прогонва сладкопойните птици надалече, а остава да се ширят на воля непретенциозните им сестри и побратими каквато е сивата врана.

„Тя е забелязана в София през 1975 г. Успя да оцелее във времето, защото се храни с боклук от кофите. Яде почти всякакви хранителни отпадъци – дори обелки на банани, портокали, кокали. Може би е единствената птица, която, като намери твърд хляб, се сеща да го потопи в локва с вода и едва след това да го яде. От близо 5 години към нейната компания се присъедини и полската врана, която е малко по-черна. Колкото и да е невероятно, в столицата си имаме и гларуси, нищо че морето е далече. Говори се, че избягали от зоопарка, понеже били гладни преди близо 10 лета. Днес те обитават района Сточна гара. Хранят се с всичко, което попадне пред очите им. Но това са птици, които не стават за консумация от хората. За това жертва на човешката жестокост стават невинните гълъби. Те са нежни, доверчиви, но и гладни. Което означава, че с малко хитрост могат да бъдат примамени и убити. Оказва се, че не климатичните промени и химическите препарати са вредни, а човешкото бездушие. Малко над един милион двойки гълъби гнездят у нас, ще видим, докога ще можем да се грижим за тях. Факт е, че убийствата им зачестяват разказва орнитологът Петър Димитров.

Той е повече от убеден, че изчезването на гугутката е тревожен сигнал, чиито послания засега не могат да бъдат разгадани. Вярва, че умишленото им убийство може да разгневи природата. Още повече че с месото им се търгува, макар и засега само на черно. Подобна стока може да е опасна за здравето на хората, защото килърите на гълъби не носят плячката си в службите за ветеринарномедицински контрол. Вероятността да си поръчате ястие, „заразено“ с птича болест, е голяма и последствията от евентуално натравяне – непредвидими.

Въпреки това цената на месото от гълъби тази Нова година стигна зашеметяващите 38 лева за килограм. Този вид пернати се смятат за здравословна храна от новобогаташите, които отдавна търсят заместител на тлъстата свинска пържола. Особено желан е дивият гълъб, но при тази криза същата работа върши и панеленият.

Майсторите кулинари знаят, че гугутките се приготвят по специален начин, като сърцето и дробът се оставят задължително във вътрешността на птицата, а краката се изрязват и се изхвърлят. Според познавачи най-вкусни били гълъбите на възраст между 3 м 4 месеца.

„Българинът винаги изопачава нещата. Модерно е да се живее здравословно, да се яде леко месо като пилешкото примерно. Затова се мина на пилета, а вече и на гълъби. Само че има специални породи гълъби, наречени кинг, които наддават до кило и половина. В цивилизованите страни ги отглеждат специално за кулинарни цели. У нас няма такава практика. Гълъбите от породата кинг струват 120 лева, колкото едно малко агне. От гъзария, а и за повече печалба се посегна на гугутката, която уж мистериозно изчезнала. След нея почнаха да дават фира и обикновдните гълъби, гнездящи по панелките. Да, те излизат евтино и са добра храна за гурме забавленията на елита“, разправят запознати с най-новите кулинарни пристрастия на богаташите.

Неволята пък научила победните пенсионери как да примамват пернатите. Старците топели къшеи хляб в ракия или вино и така упоявали крилатите си жертви. После събирали улова…

 

Ловят ги за сатанински ритуали

Жертвоприношения с пера и кръв от гълъби шокира обитателите на квартали в близост до паркове и градинки. Интернет сайтове за магии и други окултни занимания бъкат от теми за любовни ритуали с гълъби. Пернатите били използвани от вещи в магическия занаят и сатанисти, за да извършват ритуали за подчинение на човека чрез чувствата и желанията му.

В някои от темите окултните спецове съветват клиентите си как точно да извършат зловещата манипулация по улавянето на гълъба и източването на кръвта му. След извършването на куп манипулации и изричането на специални заклинания, кръвта от птицата трябвало да бъде сложена тайно в храната на жертвата, за да има ефект.

„Моя съседка събира пера от гълъби и ги заравя в пръстта на близката градинка. Веднъж се скрих и я подслушах. Обричаше перата с думите: Дака както гълъбът не може без перата си, така и Марин да не може да живее без мен“. После поставяше перата и ги заравяше, а в друга дупка заравяше скелета от същия гълъб и го обричаше: „Така както гният кокалите на този гълъб, така да изгние и Марияна“.Ужасих се и впоследствие разбрах, че мъжът й си имал любовница“, разказва столичанка.

 

Изчезнаха и сватбените птици

Пускането на бели гълъби – вечните символи на любовта и свободата, на финала на брачните церемонии е на път да остане в миналото, жалват се от агенции за сватбени ритуали. Масовият мор на пернати, преследвани от ловци на прага на мизерията и от търговци, допринесъл за изчезването им. Собствениците на ритуални агенции напоследък били принудени да спасяват романтичния момент на младоженците, развъждайки белите гълъби сами. в момента двойка пернати се търгувала по 2 стотачки.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *