Местят експонатите от Националният исторически музей в ЦУМ

Божидар Димитров

  Бизнесменът от Пловдив Георги Гергов, любимецът на всички власти, е на път да удари поредния джакпот от държавата.

След като управлението на ГЕРБ се отказа да върне на държавата незаконно приватизирания Пловдивски панаир, тези дни стана ясно, че властта ще откупи сградата на ЦУМ от пловдивския бизнесмен, за да се настани там Националният исторически музей. Още не е ясна цената, но запознати с делата на Гергов твърдят, че и този път той ще спечели добре от държавата.

ЦУМ

Междувременно се разнесе слух, че земята и сградата в Бояна, където сега се намира НИМ, са закупени от катарски фонд. Шефът на музея Божидар Димитров заяви, че не знае за такава сделка, но не изключи възможността тя да е факт.

Той потвърди, че до няколко месеца музеят трябва да се пренесе в сградата на ЦУМ, след като държавата плати съответната цена на Георги Гергов, това ще е поредният път, в който държавата яко удря рамо на бизнесмена.

Паметливи източници припомнят шеметния старт на бизнес кариерата на бившия свинар в началото на 90-те г. на миналия

Георги Гергов

век. Според тях тогавашният областен управител на Пловдив Стефан Стоянов, баща на Петър Стоянов, позволява на Георги Гергов да направи незаконосъобразна кооперация в село Маноле, чрез която да се откраднат пари чрез Агенцията за чуждестранна помощ. Схемата е по станалата прословута помощ с американска царевица. Чрез своята кооперация Гергов взема от Агенцията за чуждестранна помощ пари вместо суровина – кеш вместо царевица, което на практика е нещо като безлихвен кредит. На всичкото отгоре, той не връща нито стотинка, защото министърът на труда и социалните грижи Емилия Масларова ликвидира Агенцията и така 10 млн. лв., налети през 1993 г. в кооперацията на Гергов, остават непотърсени и невърнати.

Според експерти тези пари се равняват днес на около 200 млн. лв.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *