Малоумния данък върху лихвите ще фалира България!

Симеон Дянков

  Поредната тотална недомислица на финансовия министър Симеон Дянков обрича бюджет 2013 на неочаквано големи загуби срещу илюзорните приходи от предполагаемия данък върху лихвите по банковите депозити.

Сметката от 120 млн. лв. е правена без кръчмаря, защото българинът масово ще започне да тегли спестяванията си и то особено тези 80%, които имат в банка до 1000 лв. Държането на такива пари на депозит де факто ще се обезсмисли, а слагането им на разплащателна сметка може да им донесе и загуба на основния капитал, който са вкарали в банката. Така че тези хора, които в болшинството си са пенсионери, просто ще изтеглят парите си и ще ги сложат под дюшека. Това от своя страна ще накара банките да направят единственото възможно да вдигнат лихвите, за да компенсират безсмисления данък. Те ще бъдат принудени първоначално да платят за налога на Дянков.

Както знаем обаче банките никога нищо на плащат и не губят. За да компенсират едно ново съревнование в лихвите по депозитите, трезорите ще вдигнат лихвите по кредитите. Хората съвсем ще спрат да теглят кредити, а фирмите ще затънат още повече. Това ще се отрази върху печалбите на бизнеса, а от там ще спаднат драстично постъпленията от данък печалба и от косвени данъци в хазната. Така, за да изкара едни 120 млн. лв., Дянков ще рискува десетократно повече. Успоредно с това финансовото министерство ще се види принудено да направи сериозни разходи, за да администрира недомисления данък върху лихвите. Ще трябва да бъдат печатани нови милиони данъчни декларации, защото досега пенсионерите не попълваха такива. В бъдеще обаче те ще трябва да внасят налога върху лихвите и съответно да го обявяват. По предварителни изчисления ще се наложи да бъдат напечатани още около 3 милиона декларации.

Другият вариант е да бъдат изтеглени приготвените в момента за доходите от 2012 г. и да бъдат напечатани нови, в които да се сложи допълнително поле за лихвите от депозитите. И в двата случая разходите ще са огромни. Печатането ще бъде съпроводено и с разкриването на нови работни места в данъчната администрация, а за тях трябват пари за заплати, осигуровки, обзавеждане, наеми. Всичко това ще бъдат огромни допълнителни разходи по регионалните данъчни администрации, които ще плати хазната, само и само за да се приберат и последните пари на хората.

От сега е ясно, че финансовото министерство не е правило тази сметка. Най-вероятно защото никога сериозно не е мислило да въведе този данък. Според мнозина това ще бъде поредният банален и евтин ПР, при който „лошият“ Дянков иска, а „добрият“ Борисов в крайна сметка няма да даде и отново ще стане герой.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *