Ловешкият митрополит Гавраил е фаворитът на патриарх Максим

Патриарх Максим

  Патриарх Максим, който почина в Правителствената болница на 98 години във вторник, е посочил пред най-близките си кой според него е достоен да го наследи, разкриха източници от Светия синод.

„Нека Гавраил да дойде“, казал дядо Максим, преди да си отиде от този свят. Гавраил е Ловешкият митрополит, който се ползва с огромен авторитет сред православните християни. „Той е човек с вяра“, казват за него всички, които го познават.

Сред фаворитите на отишлия си патриарх бил и русенският митрополит Неофит – високоерудиран и изключително представителен човек. За съжаление обаче от известно време той се бори със злокачествено заболяване на кръвта, което ще му попречи да изпълнява
задълженията си като патриарх

Ловешкият митрополит Гавраил

„Дядо Максим вярваше много и на Сливенския митрополит Йоаникий, както и на Видинския Дометиан. Все пак за последно той посочи Гавраил за свой заместник„, допълват източниците.

Името на новия български патриарх обаче няма да стане известно в близките 4 месеца, обясняват богослови. Тъкмо тогава един от най-амбицираните да стане глава на Църквата ни – Пловдивският митрополит Николай, ще направи служба 5 години като митрополит. Така ще изпълни едно от задължителните условия да се кандидатира за поста. Второто обаче – да е навършил 50 години, ще продължава да му пречи в амбициите му за издигане в църковната йерархия.

Източници от Светия синод са категорични, че тъкмо Николай, който стана известен с луксозния си живот, е предпочитаният кандидат на властта. Затова те се опасяват, че заради него може да бъде променен правилникът за избор на патриарх. „Неморално би било Църквата да се оглави от човек, който демонстрира скандално скъпите си автомобили и часовници. Странно е също дали има уговорка с управляващите, които застават зад него, и каква точно е тя“, чудят се православните християни.

Пловдивският митрополит Николай

Интересът на политиците към Църквата съвсем не е случаен. Дори да е с разклатен авторитет, тя е една от най-важните институции, които не само вдъхват вяра, но и са морален коректив на обществото. При това притежава безбройни имоти, а облагодетелстването от властта е запазена марка на българските политици, коментират богослови.

След смъртта на Максим състав от четирима старши митрополити предстои да свика съвещание на Светия синод, където се очаква да бъде избран заместник на починалия патриарх.

До избора нов патриарх той ще управлява Българската православна църква. Най-вероятно името му ще стане известно в началото на март догодина.

Тогава се очаква представители на всички православни църкви да дойдат в България, за да се запознаят с наследника на Максим.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Ловешкият митрополит Гавраил е фаворитът на патриарх Максим"

  1. поп кръстю   07.11.2012 at 14:42

    ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:
    1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде.
    2) Гавриил Ловчански също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 – т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! !

    3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

    Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност

    1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите „Ковачев“ и „Владислав“.

    2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

    3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

    4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР – Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

    5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

    6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

    7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

    8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

    9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

    10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

    11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *