Кувейтци осъдиха “Летище София” за 60 милиона долара

“Летище София”

  Кувейтската компания Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons, която построи пистата на Терминал 2 на софийското летище, е осъдила окончателно „Летище София“ ЕАД в Арбитражния съд в Париж. Това съобщиха отлично запознати. Те допълват, че ще трябва да платим 60 милиона долара.

Адвокатската кантора, която представлява в София интересите на кувейтската фирма, вече е внесла в съда искането за така наречената екзекватура – процедурата по реда на която се признава и изпълнява решението на арбитража в Париж. Според източниците ни само хонорарът на адвокатите на кувейтците е 700 000 долара.

Явно те са го заслужили с добра работа. Друг е въпросът, кой и как е защитавал интересите на летището пред Арбитражния съд. Сега обаче 60-те милиона долара ще бъдат платени от обикновените граждани.

Петър Мутафчиев

Консорциумът изгради пистата преди 6 години, като инвестицията беше финансирана със заем за 40 млн. долара от Кувейтския фонд за развитие. През 2003 г.  беше сключен договорът, когато Николай Василев беше транспортен министър. Терминалът беше завършен с цяла година закъснение през лятото на 2006 г. След това кувейтският консорциум заведе иск за над 20 милиона долара неустойки срещу „Летище София“. Причината е закъснялото получаване на право на строеж поради проблеми с отчуждаване на терените. Също така компанията имаше и претенции, че е извършила по-голям обем работа от договореното.

От Министерството на транспорта, оглавявано по това време от Петър Мутафчиев, отказаха да платят. Обясниха, че липсват фактури за направените допълнителни разходи. След това се стигна до делото в Международния арбитражен съд в Париж. Неговото решение не може да се обжалва. Преди време министър Ивайло Московски спомена, че „Летище София“ ЕАД ще трябва да плати 38 милиона долара. Сега обаче се оказва, че цялата сума е 60 милиона долара, които ще бъдат извадени от джоба на българските граждани.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *