Кръгът “Интелигентният ГЕРБ“ на Цветелина Бориславова срещу „просташкия ГЕРБ“ на Бойко Борисов

Цветелина Бориславова и Бойко Борисов

  Последните скандали, свързани със злополучния опит за кадруване в съдебната власт от страна на ГЕРБ, показаха колко дълбоко е стигнало разцеплението в управляващата партия.

Преди няколко месеца в пресата бе писано, че влиятелни кръгове около властта се опитват да наложат Кристалина Георгиева за продължение на проекта „Борисов“. Тя трябва да бъде следващият премиер, независимо от това дали изборите за парламент ще са предсрочни или редовни. Европейската комисарка трябва да поеме изпълнителната власт, ако икономическата криза се задълбочи и това мнозинство не може да изкара пълния си мандат. Във втория и по-вероятен сценарий тя ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ след редовните избори през идното лято.

Кристалина Георгиева

Приближени източници разкриха, че самият Бойко Борисов бил все по-съгласен с този вариант, въпреки че идеята да се раздели с властта все още му се виждала абсурдна.

Скандалът „Марковска“ и реакцията на Европейската комисия обаче му дошли в повече. Премиерът бил крайно потиснат от институционалния хаос, който самият той и неговите подчинени създадоха в последните седмици, а откритите критики от Брюксел направо го съсипали. Кръгът, който лансира Кристалина Георгиева, се нарича „интелигентният ГЕРБ“. В него влизат Цветелина Бориславова, банкер и бивша приятелка на Борисов, която въпреки официалните декларации за тяхната раздяла запази бизнес отношенията си с министьр-председателя, президентът Росен Плевнелиев и хора като бизнесмена Иво Прокопиев, доста близък както с държавния глава, така и с Бориславова.

Според нашите източници именно този кръг е направил всичко възможно скандалът „Марковска“ да стигне достатъчно бързо на най-висше ниво в Европейската комисия, което е станало през самата Кристалина Георгиева. Евродепутати изразиха в пресата учудването си от бързата и остра реакция която дойде от Брюксел по повод на процедурите за избор на ВСС и конституционни съдии. Според тях в обикновен режим на работа биха минали месеци, ако някой въобще ни обърне внимание, при положение че днес в Брюксел имат доста по-големи главоболия, свързани с бюджета, икономическата криза и самото оцеляване на съюза. Нашите източници са сигурни, че от страна на България са подадени много настойчиви сигнали за безобразията в кадруването на съдебната власт. Според тях е невъзможно това да стане през евродепутати или неправителствени организации (НПО), защото Европейската комисия е доста труднодостъпна за парламентаристите, а сигнали от НПО сектора постъпват непрекъснато.

„В комисията определено бяха подготвени за това, което се случва в България, защото реакцията им беше светкавична, а това става само ако някой лично им е обърнал внимание върху проблема“, сподели български евродепутат. Според него Кристалина Георгиева е свършила тази работа подкрепяна от кръга, който стои зад нея и който се противопоставя на „просташкия ГЕРБ“ на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова и т.н. Според наши източници имало открита неприязън между членове на правителството и еврокомисарката ни, която, разбира се, била подклаждана от ревността на Бойко Борисов.

Преди две седмици евродепутатите ни станали свидетели на странна сцена, разиграла се в Европейския парламент. Тогава се правила презентация на българската роза и маслодайни продукти в присъствието на министрите Николай Младенов и Делян Добрев, кметове и представители от Старозагорския регион. Присъствал и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес. Там била, разбира се, и Кристалина Георгиева в качеството си на български еврокомисар. За всеобщо учудване организаторите въобще не й дали думата по време на събитието, което било прецедент, а студенината между нея и членовете на правителството била видима. Според нашите източници името на Георгиева ставало все по-актуално за наследник на Борисов в изпълнителната власт и след последните социологически проучвания, които показват срив в доверието към ГЕРБ и лично към премиера, който едва ли ще може да управлява без коалиция, ако партията му получи още един мандат. И тъй като всички по-големи политически сили обявиха, че с него никога не биха се коалирали, кръгът около Плевнелиев и Бориславова се надявал, че Кристалина Георгиева би изиграла обединителната роля, което би наредило пасианса на бизнес кръговете около Бориславова, Прокопиев и Плевнелиев.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *