Има ли далавери с гробните места за вечно ползване

Столичани са притеснени за „парцелите", които плащат в аванс
Столичани са притеснени за „парцелите“, които плащат в аванс

  570 лв. да струва гробищно място за вечно ползване в София. Запазване на гроб до 15 години е 155 лв. Тези цени поддържа общината през последните 3 години. Преди това „вечният дом“ е струвал цели 300 лв. по-малко. Преди новите цени срочното запазване е важало за 10 години, сега срокът е вдигнат на 15.

Поскъпването е принудило някои от гражданите да забавят подновяващата вноска за срочно ползване на гробищно място. Което им струва лихви, трупащи се с всеки изминал ден. Закъснелите чинно си ги плащат, ако не искат да загубят парцела в тоталната криза за гробищни места. В Централните софийски гробища на практика места има само в Алеята на славата (но и тя вече се запълва) и в крематориума. Единствената възможност покойник да легне на „Орландовци“ е да ползва фамилен гроб.

Гробно мястоКрематориумът предлага клетки за урнополагане в своя собствен двор, самото гробище – също. Извън крематориума цените са 78 лв. до 15 години ползване на урново гробно място, а за вечни времена – 285 лв. Ако се ползва само урнова клетка, цената е 130 лв. с оферта во веки веков. В рамките на самия крематориум обаче се е получил нов гробищен парк със свои си правила. В него лъщят масивни паметници и цените са двойни и тройни. Почти като при частните гробища, които вече се превръщат в „нова мода“.

На посетителите в Централните софийски гробища често им се случва да забравят голямата си скръб и да се впечатлят от изобретателността как да се печелят пари от голямото нещастие.

„Какво получавам аз за тези 155 лв., които ще платя за запазване на гроб за следващите 15 години? Какво ще получат и тези, които ще дадат тези 570 лв. уж за вечни времена? Поддръжка ли? Сигурност, че паметникът няма да бъде съборен? Зададохме тези въпроси в управлението и получих отрицателен отговор. Той се изрази във вдигане на рамене. Гледат само в портфейла ти“, сподели Стояна Неделчева, пенсионерка от София. Тя твърди, че нейна близка на няколко пъти била принуждавана да плаща за вечно ползване. Това се случвало при всяка актуализация на цените.

Тази събота православният свят отбелязва Архангелова задушница, почитайки душите на покойните.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *