Иван Костов се оттегля от ръководството на ДСБ !

Иван Костов

Иван Костов е споделил с близки, че смята да се оттегли от председателския пост в ДСБ, но да остане в партията като почетен лидер, разкри източник. Повод за неочакваното решение било вътрешно проучване за електоралните нагласи, които потвърждават резултати от други социологически изследвания от края на септември. Според тях ДСБ и СДС имат много малки шансове да влязат самостоятелно в следващия парламент.

За поста председател щели да се борят фаворитът на Костов Радан Кънев и Петър Москов. Ако въпреки заявката лидерът на тъмносините не сдаде партийната власт, кръгът около бившия лидер на СДС Мартин Димитров пак щял да търси обединение с ДСБ и земеделците на Мозер, но под ново име.

Мартин Димитров

Предизборното обединение било крайна мярка, защото означава разцепление на СДС. То обаче било неизбежно и ако ръководството на сините реши да се коалира с ГЕРБ, за което лобират кръгове около бившия президент Петър Стоянов.

Трудни времена за сините вещаят източници от „Раковска“ 134, близки до Мартин Димитров. Според тях вече се оформяли мераци за коалиране -„аверите“ на Меглена Кунева и НДСВ. Това било най-сигурният начин бившият лидер на СДС и хората му да напуснат партията и да потърсят споразумение с Костов. Ако междувременно ДСБ е с нов лидер, всичко щяло да мине без сътресения, а шансовете за успех много по-големи, смята източникът от СДС.

Националният съвет на СДС в Пловдив през май т.г. реши да не подновява споразумението с тъмносините.

Тогава Мартин Димитров подаде оставка като председател и заяви, че ако Костов се оттегли, Синята коалиция няма да има проблеми. Временният лидер Емил Кабаиванов дори бил дал дума, че моментално ще напусне поста и ще се насрочи нов форум, ако това се случи. Седесари споделиха, че с оставката си Димитров е очаквал Костов да последва примера му което автоматично е щяло да доведе до ревизия на пловдивското решение.

Нашият източник бе категоричен, че най-неприемливо за редовите десебари е да се действа след евентуална загуба на парламентарните избори догодина.

Поражението ще свали и двете ръководства, но ще постави десницата в изолация за четири години и ще срине и малкото доверие в нея, смята той.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *