Ще останем без защита на влоговете!

  Сериозни рискове за спестяванията на хората може да породят гласуваните на първо четене в парламента промени в данъчните закони, с които се въвежда налог върху лихвата от срочните банкови депозити. Търговските банки вече изчисляват нови продукти с които да се избегне този данък или да се намали чувствително, например от 10 на 2%. Освен стандартните влогове, банкерите щели да предложат на пазара пакетни продукти. Те се очаква да включват комбинация между депозит и друг финансов продукт, например потребителски кредит или кредитна карта.

Може да се комбинира депозит с гаранция по теглене на ипотечен кредит. Другите варианти били на основата на договорите за доверително управление. В офисите си банките вече описват различни типове профили на вложителите. Идеята е да стигнат до индивидуални оферти, съобразявани с професии, доходи, семейно положение, пол, възраст и склонност да поемат рискове. Основната цел на доизпипването на продукта, предлагащ се и сега, е да се даде възможност за по-висока доходност от тази при стандартния тип депозити. Така сегашните нискорискови, високорискови и среднорискови пакети ще бъдат допълнени с нови бонуси, също така и гаранции за отделните клиенти. Понеже новите финансовите пакети и самите договори за доверително управление би могло да включват депозит за лихва и уговорено време, банките ще се опитат да вдигнат доходността от другите компоненти, така че да бъде покрита загубата от данъка върху лихвата, изказват се експерти. А другите компоненти са ипотечни или корпоративни облигации, инвестиране в държавни ценни книжа, акции, в индекси и във валутни деривати.

Всичко това звучи примамливо и направо прекрасно, но има една малка и много съществена подробност – законовата защита на тези хибридни продукти при банкрут на дадена финансова институция. По закон депозитите в банките са защитени до размер от 200 хил. евро, но това важи за стандартните влогове. Всички други варианти, които излизат от стандарта, каквито са договорите за доверително управление, при които доходността се договаря между банка и конкретен клиент, не подлежат на защита от закона. Това важи и за всякакви комбинации, при които в дохода има включен елемент на капиталова печалба – доход от акции, държавни ценни книжа, търговия с валута.

„Всеки един банков продукт, който включва в себе си елемент на капиталова печалба не би трябвало да е защитен от закона за защита на влоговете в банките“, коментира и бившият председател на фонда за защита на влоговете в банките Бисер Манолов.

Така може да се окаже, че десетки вложители ще се опитат да си спестят няколко процента лихва, а в същото време ще отпадне защитата на спестяванията им.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *