Жълтеница броди из Варна!

  Сватбено тържество във Варна беше използвано от конкуренти за очерняне на едно от най-класните заведения на крайбрежната Алея първа. Няколко дни след празника се оказва, че гости на тържеството са потърсили медицинска помощ. Приемат ги в болница с диагноза хепатит. Сред тях има известни имена – магистрати, бизнесмени, спортни ръководители.

Няма никаква гаранция, че те са пипнали жълтеницата точно на сватбата, но нелоялната конкуренция веднага подема инцидента и го раздухва в медиите до небивали мащаби. Дни наред се нагнетява страх и масова психоза, за да се отклонят клиенти от оборотните заведения по крайбрежната алея.

Проверките на здравните власти обаче оборват неподплатените внушения, че на алеята дебнат зарази. Изводите на експертите от няколко държавни контролни институции са категорични – в заведенията край плажа се спазва хигиена, персоналът е здрав, няма опасност от заразяване с хепатит. Посетителите могат да бъдат напълно спокойни, още повече че експертите са безкомпромисни в оценките си, а баровете и ресторантите са прегледани под лупа.

Въпреки това медиийната кампания е в ход – плъзват слухове за генезиса на заразата, които граничат с научна фантастика.

Според едни вирусът тръгнал от чайки по плажа, според други – от връзка марули. Това са абсурдни слухове, категорични са специалисти от здравните служби.

На самата сватба присъстват близо 200 души и само 10 от тях се оказват заразени. В болница първо попада дама, която е била на тържеството. През следващата седмица търсят медицинска помощ още 7 души – също присъствали на празника. Последни в тази поредица се разболяват двама души от персонала на ресторанта, в който се е провела сватбата – сервитьор и готвач. Инкубационният период на вируса е 20-40 дни, затова няма никаква гаранция кой е бил първоизточникът на жълтеницата.

Изводът на експертите във Варна е, че вирусът най-вероятно е вкаран чрез бутикова торта, подарена от гости на тържеството. Въпросният сладкиш е произведен в нелегалност – името на сладкаря е все още неизвестно, както и адресът, на който работи. Причината е заниженият контрол, при който се произвеждат и разнасят така наречените дизайнерски торти.

До момента здравните инспектори във Варна са открили два адреса, на които евентуално може да е произведена тортата, но още не се знае кой точно сладкар я е направил.

Институциите обаче не изключват и друга възможност – заразата да е вкарана на сватбата от гост, който е носител на вируса, но не е бил наясно с това. Прегръдките и целувките на тържеството улесняват разпространението на болестта.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *