Дянков ще фалира българския капиталов пазар, налагайки нов данък!

Симеон Дянков

  Финансовият министър Симеон Дянков е на път да реализира зловещ план за евтино финансиране на бюджета през 2013 г. Първата стъпка бе вкарването през „задната врата“ в Бюджет 2013 г. на данъка върху лихвите по банковите депозити. За голямото бързане говори и фактът, че никъде в законопроекта не се споменава точната ставка от 10%, която впоследствие финансовият министър обяви.

Втората крачка бе анонсирането на друг налог от 10%, с който ще бъдат обложени печалбите от инвестициите на фондовата борса, както и тези от хазарт. Броени дни след като бе обявено намерението за въвеждането на този данък, оборотът на фондовата борса в София спадна до този на голям хипермаркет.

С въвеждането на тези три нови данъка всъщност не се цели да се събират повече пари в бюджета, а да се откажат обикновените хора и големите институционални инвеститори, като банки и пенсионни фондове, от покупката на каквито и да са активи, различни от Държавни ценни книжа (ДЦК). Вложенията в ДЦК си остават необлагани с данък и напълно естествено е към тях да се насочат всички спестявания на хората, пенсионните фондове и банките. Икономисти вече алармираха, че това е скрито и изкуствено финансиране на бюджета.

Имайки пред себе си една-единствена алтернатива за инвестиране, от сега е ясно, че правителството ще предлага и реализира на пазара емисии от ДЦК с още по-ниски лихви от досегашните рекорди.

По този начин ще финансират дупките в бюджета на безценица. В същото време за вложителите в ДЦК доходността ще се приближи към нулата, а може да стане и отрицателна, като се вземе предвид прогнозата за по-висока инфлация през 2013 г., която ще надхвърли 3%.

Другият лош ефект е, че слагайки данък върху капиталовите печалби, финансовият министър Симеон Дянков де факто ще доубие българския капиталов пазар и то в момент, когато сме на крачка от продажбата на Българска фондова борса – София на австрийския борсов оператор.

От друга страна, спекулантите няма да загубят особено, защото ще пренасочат всичките си авоари към акции на външните капиталови пазари. По този начин от страната ни ще изтекат още пари. Да не говорим, че няма и да видим чужд инвеститор при положение, че имаме умрял капиталов пазар. Ще трябва да забравим и за приватизация през фондовата борса, защото никой няма да купува на пазар, от който впоследствие никога няма да може да излезе. А държавата все още не е продала остатъчния си дял в ЧЕЗ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Дянков ще фалира българския капиталов пазар, налагайки нов данък!"

  1. Я   30.10.2012 at 23:04

    И на ненормалните е безкрайно ясно, че тия мошеници от ГЕРБ нищо добро не правят за да се съвземе държавата!!! :(((((((((((( Не ми е я сно само – до кога ще търпиме тия търтеи, за благоприличие наричани „светата троица – ТИКВАТА, ДЯНКОФФ И ЦВЪ ЦВЪ“??????!!!!!! Идва ми или да си събера багажеца и да се махам някъде в чужбина или да хвана един автомат, па бой, бой, бой….. Ама да го държа за цевта и го въртя с приклада напреде!… :(((((((((((((

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *