Даваме милиони за безумни проекти за интеграция на ромите

Сергей Игнатов

  Проектът на Министерството на образованието и науката „Нов шанс за успех“, чиято цел е да се ограмотяват вече възрастни хора от малцинствата, е съпътстван от неграмотни гафове и абсолютен хаос, разкриха възмутени учители и хора от сферата на образованието. Проектът, който възлиза на обща стойност 15 милиона лева, е направен формално, колкото да се усвоят парите.

По принцип целта му би трябвало да е чрез ограмотяване да бъде улеснен по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до професионална подготовка и съответно до по-конкурентното им участие на пазара на труда. Добре звучащите на пръв поглед намерения обаче се превръщат на практика в истинска пародия. Защото в теста, одобрен от министър Сергей Игнатов и неговите подчинени, четем уникални безумия.

Така например на въпроса „До какво водят ранните сексуални контакти“ са дадени следните възможни отговори:

A) Нежелана бременност Б) Стомашни проблеми B) Проблеми в кръвоносната система.

Възрастни цигани се учат на четмо и писмо

Този въпрос, включен в изпита по предмета „Човек и природа“, е приравнен към учебното съдържание за 6-и клас.

Ако верният отговор ви се струва А, спрете и помислете още малко. Според екипа на Сергей Игнатов ранните сексуални контакти водят често до стомашни проблеми – зададеният като верен отговор е Б. В объркването не би имало нещо особено тревожно, ако всички тестове не се проверяваха автоматично с компютър. По този начин всяка грешка води до необходимостта от промяна на целия софтуеър, повторно проверяване на всички изпитни работи и многократно забавяне.

Още по-скандалното в случая е че безумният отговор изобщо не е единственият. Повече от десет отговора общо са зададени грешно в системата за оценяване на проверовъчния тест. Така например според съставителите на изпитите надписът НВ върху молива е част от баркода, микрофонът е част от операционната система на компютъра, а образът в плоското огледало е прав и действителен. Още по-отчайващо е положението при тестовете по математика. Според съставителите 1,4+2,6:2=2, въпреки че и децата в началните класове знаят, че първо се извършва делението и чак тогава събирането, така че в горепосочения случаи верният отговор е 2,7. Абсолютна мистерия остава как подобно невежество би могло да се допусне от служителите на Министерството на образованието. Нещо повече – в официален документ на министъра на образованието, младежта и спорта – заповед 824 от 18.06.2012 г, се казва, че обученията се организират с начало 18.06.2012 г., но не по-късно от 02.02.2012 г. Подобно нехайство е недопустимо за държавни институции, особено когато те разполагат с милиони бюджет. Около тази теза се обединиха преподаватели, запознати със спорния проект. Двама столични директори потвърдиха грешките в теста.

Бликащата от изпитните тестове неграмотност изобщо не е единственият гаф на проекта „Нов шанс за успех“. Всеки от включилите се представители на малцинствените групи е получвал по 4 лева дневно, ако е имал 80% присъствие в часовете. По 4 лв. са получили допълнително тези, които пътуват от съседни населени места. А всеки, издържал успешно изпитите, е бил възнаграден с документ за завършения клас и еднократна стипендия в размер на 55 лева.

Докато трудът на учениците е очевидно щедро възнаграден, на учителите, работили по програма „Нов шанс за успех“, не са изплатени полагащите им се възнаграждения. Според доста шумната рекламна кампания всеки учител трябваше да вземе по 10 лева на ученик.

Докато преподавателите отчаяно си чакат изработените средства, зам.-ми-нистърът на образованието Милена Дамянова обяви в сутрешен блок по национална телевизия, че учителите трябва да си чакат парите от директорите на училищата, които би следвало да заделят тези средства от делегираните бюджети. Изявлението й представлява поредният гаф в и без това доста спорния проект с образователна цел, категорични са учители. Проектът е финансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси„. Отпусканите по него средства са напълно отделно от делегираните бюджети на училищата, които се дават от МОНМ, обясняват запознати.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *