ГЕРБ ни прави енергийно зависими от Русия за 20 години напред

  България е осъдена да плаща тлъсти сметки за газ без възможност за никакви приходи от използването на територията ни за пренос поне за 20 години напред, алармират специалисти и политици. Това е резултатът от подписаните едновременно два договора от правителството на Бойко Борисов с руската компания „Газпром“. В тях има цифри, но най-важните липсват. Това са стойността на проекта „Южен поток“, цените на транзита, българското финансиране и на природния газ която ще плащаме по единия от договорите.

Така на дневен ред излизат най-малко 2 проблема. Този, който ни засяга най-много, е цената на синьото гориво за бита. Прогнозите са, че всъщност то няма да поевтинее, или ако цената падне, то до битовия потребител ще стигнат едва 5%. Това означава, че от началото на следващата година ще плащаме чувствително повече за един кубичен метър, спрямо началото на тази година. Получава се така, защото широко рекламираните 20% отстъпка, направена от „Газпром„, всъщност са не повече от 10% спрямо вече договореното намаление от април 2012 г.

От „Булгаргаз“ обаче смятат да не свалят и с толкова цената, а максимум с 5%, с което да си компенсират работата „на загуба“ през последните години. Газовият ни монополист продава у нас на цени по-ниски от пазарните, защото истинската се спира от ДКЕВР. Именно поради тази причина газовото ни дружество сега ще се опита да компенсира тези натрупани загуби. Така, ако в крайна сметка цената на природния газ бъде намалена не с 5%, а с 4,99%, то сметката ни за парното няма да се промени. Ние ще плащаме от следващата година с над 10% по-скъпо за топлото спрямо предходния сезон.

От топлофикационните компании вече намекнаха, че ще изчакат, преди да обявяват каквото и да е понижение на цените. А те чакат именно подобна ситуация – газът да не поевтинее с 5 или повече процента. Така ще се окажем в уникалната ситуация да имаме намаление в цената на природния газ от 20%, а това да не се отрази по никакъв начин върху сметките на потребителите.

В същото време те няма да видят и стотинка от прословутите транзитни такси за пренос по договора за „Южен поток„, или по-точно тези които са навлезли вече в зрялата възраст. Това е така, защото договорът никъде не фиксира количествата, които задължително трябва да преминават през страната ни. Сметката за изплащането на инвестицията е направена така, че за 15 години да я изплатим, но при положение, че е натоварена 100% от тръбата. Това на практика не е възможно, защото и в момента по действащите руски далекопроводи за Европа обикновеното натоварване рядко е над една трета. Следователно ние ще изплащаме през таксите българската инвестиции не 15 години, а 45 години, ако и „Южен поток“ е натоварен с 30% от капацитета си. Никой не дава никакви гаранции, а подписите вече са сложени.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *