Георги Харизанов – авер на Пашата

Георги Харизанов
Георги Харизанов

  Следите на далаверата с тръбите на „Напоителни системи“, продадени от бившия директор на държавното предприятие Георги Харизанов, водят към фирми, контролирани от Пашата, научихме от източници, запознати с разследването.

Харизанов беше обвинен миналата седмица заедно с двама бивши шефове на „Напоителни системи“ и му бе наложена 5 хил. лв. парична гаранция. Тримата са назначени на високите постове по времето на ГЕРБ. Обвинени са в злоупотреби за милиони, защото са продали за скрап под пазарната цена тръби от предприятието, предназначени за напояване.

„Бизнесът със скрап беше превзет от тесен приятелски кръг около ГЕРБ. Бизнесмени от бранша бяха натикани в арестите с цел да загубят бизнеса си, изнудваха ги, прогониха ги в чужбина.

Румен Николов - Пашата
Румен Николов – Пашата

В резултат на това останаха 3 големи фирми на пазара със скрап и всички те са собственост на офшорки. Предварителната информация е, че зад тях стоят хора на Румен Пашата, Кражбата от „Напоителни системи“ е само брънка в цялата верига“, разказва човек от кухнята на бизнеса със скрап.

Георги Харизанов бе свален от поста още през 2012 г., когато стана ясно, че няма диплома за висше образование. След това лъснаха и делата му за кражба на 50 хиляди лева и заплаха за убийство.

Харизанов не е случайно издигнат на поста в „Напоителни системи“, показа журналистимеска проверка сред старите му познати. Той е бил едно от момчетата около колоритния бос на групировката СИК Румен Николов – Пашата.

Георги Харизанов отлично се познавал и с други двама бивши служители на Пашата, които се издигнаха на ключови постове по времето на ГЕРБ. Той другарувал с Митко Каратиста, бивш член на надзорния съвет на ЧЕЗ с космическа заплата, и Петър Божилов – Поялника. Божилов бе убит по време на лов миналата година при мистериозни обстоятелства. Негови колеги след това разказаха, че се е хвалил навсякъде с приятелството си с Пашата. Божилов беше шеф на Националната спортна база и по информация на от магистрати той също е щял да бъде разследван за злоупотреби, както Каратиста и Харизанов, ако не е бил убит.

Схемата, по която калинката на ГЕРБ Георги Харизанов е ликвидирал „Напоителни системи“, минава и през човек на ДПС, който е приютен от ГЕРБ в Министерството на земеделието – Ангел Кинанов. Точно с негова помощ е променена наредба, която помага на ръководството на „Напоителни системи“, назначено от ГЕРБ, да пусне през борсата чрез доверена своя фирма уж ненужните метални тръби за напояване. След това те са купени от няколко свързани помежду си фирми, които източникът ни отказва да назове, за да не се попречи на разследването.

Цените, на които са били продадени тръбите, са почти два пъти по-ниски от пазарните. С тях е трябвало да се закрепи финансовото положение на „Напоителни системи“. Днес работниците в предприятието са без заплати от два месеца и са готови да стачкуват.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Георги Харизанов – авер на Пашата"

  1. Благодаря за статията,.Това което пишете в нея , че….“ Негови колеги след това разказаха, че се е хвалил навсякъде с приятелството си с Пашата. Божилов беше шеф на Националната спортна база и по информация на от магистрати той също е щял да бъде разследван за злоупотреби, както Каратиста и Харизанов, ако не е бил убит……’ нека разследват всички, тези които се противът и отказват значи има какво да крият.Вярно че на никой не у е приятно, но знаейки че по този начин ще си изчистиш името защо да не дадеш и по бързо да се види че уж си невинен.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *