Внимание! Симеон Дянков обсебва цялата финансова власт в България

Симеон Дянков

  Уникално авторитарен Закон за публичните финанси ще се опита да прокара вицепремиерът Симеон Дянков, използвайки лятното затишие.

Той се стреми да концентрира всички пари на едно място а ще ги харчи както намери за добре и когато реши. Законопроектът е подложен на публично обсъждане, но незнайно защо това се прави точно в най-активния отпускарски сезон. Законът за публичните финанси ще обедини законите за устройството на държавния бюджет и за бюджета на общинската власт. Той трябва да влезе в сила още от 2013 г.

След приемането му вицепремиерът най-после ще може да мести пари от бюджета на едно министерство в друго, без за това да се питат парламентът и самите ведомства. По този начин почти се обезсмисля съставянето на самия бюджет щом той ще може да се променя в крачка, независимо колко големи са корекциите. Така Дянков ще държи в пълно подчинение своите колеги от кабинета, както и шефовете на всички агенции, даже те да не са на пряко подчинение на финансовото ведомство. Пример в това отношение е Сметната палата, която преди време си позволи критики към финансовите министри, включително и към Дянков, че прекрояват често бюджета.

Сега, в новия закон за публичните финанси, Сметната палата някак случайно е изпаднала от списъка на ведомствата, които могат сами да съставят бюджетите си, подобно на съдебната власт и парламента.

Освен, че ще определя еднолично кой, кога и колко ще харчи, министърът ще успее и да събере всички пари на едно място, като няма да се прави разделение между отделни фондове.

Най-опасно в това отношение е вкарването в кюпа на Сребърния фонд. В проекта за Закон за публичните финанси, в чл. 43, ясно е посочено, че той минава към централния бюджет.

Досега Сребърният фонд бе в отделен специален закон, а парите не можеха да се пипат без разрешение от парламента до 2018 г. Симеон Дянков направи неуспешен опит да вкара част от тези пари в държавни ценни книжа и да финансира косвено плащанията по дълга в началото на следващата година. Той обаче бе спрян от острите реакции на Европейската централна банка и Комисията за финансов надзор. Ако обаче Законът за публичните финанси мине в този му вид, то Дянков ще може спокойно да харчи от Сребърния фонд, без никой да разбере за това. Защото парите ще са в общия кюп, а не в отделна сметка в БНБ. Може би най-засегнати от новия законопроект са общините.

На тях ще им се сложат тежки юзди и те няма да могат да теглят почти никакви заеми. Това, от една страна, е добре, но от друга – със сигурност ще се отрази крайно негативно на оперативното управление в тях. По този начин ще бъдат засегнати и възможностите им да акумулират колкото се може повече средства от европейските фондове. Според анализатори общините ще бъдат в крайно неравнопоставено положение спрямо централната власт, а те имат много ограничени възможности за попълване на собствени бюджети. Така общинската власт ще стане още по-голям заложник на централната и на субсидиите от бюджета.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *