Внимание! Отровни дрехи на пазара! – превръщата мъжете в жени!

  Химичното багрило NPES, което масово се използва при изготвянето на маркови дрехи в Европа, крие куп рискове за здравето. При всеки то действа различно – някои само се изприщват, при други се засилва отделянето на женски хормони, а при трети се стига до невъзможността да се създават деца.

От години опасната съставка е навлязла и в България, втъкана в дънки, блузи, пуловери и палта. Учените предупреждават, че алергиите у нас неслучайно се увеличават — те са резултат именно на вредни химикали.

„Детето ми започна да получава обриви по краката. Чудех се защо.- Помислих, че е от прахта за пране, че пералнята не изплакнала хубаво дрехите. Изпрах на ръка със сапун панталоните — и пак обриви. Така стигнахме до лекарския кабинет, докторът обясни, че това са обриви, получени от химически препарат, който очевидно е вреден за здравето.

По етикетите на дрехите може да познаете дали съдържат опасното багрило

Предписа ни специален крем, който облекчи сърбежа на детето. Наложи се обаче да хвърля на боклука дънките му. Интересното е, че малкият ме се обрива от якето, което също е от деним. Специалистът обясни и това малко „чудо“. Оказва се, че химичната съставка се задейства само при допир с гола кожа и при изпотяване. Сега вече знам, че трябва да сме подозрителни към всички дрехи, на чиито етикети пише, че изпускат багрила и е добре да се перат отделно от останалите“, разказва столичанката Стефания Миланова. Тя е сред многото нашенци, опарили се от веществото NPES, по-широко познато като нонилфенол.

Опасната съставка официално е забранена в Европа, но въпреки това десетки фирми – предимно производителки на маркова конфекция, продължават да я използват, защото придава траен и ярък цвят на тъканите, които не избеляват след много пранета. Нонилфенолът е „господар“ в текстилната индустрия в Китай, която захранва с платове фирмите на известни дизайнери по цял свят. Любопитното е, че веществото е способно да имитира женски хормони. Попадайки в организма чрез кожата, то оказва влияние върху половото развитие на индивида и намалява репродуктивните му способности.

Модната марка ZARA

Учените вече са изследвали въздействието на NPES в над 18 страни – предимно по-рискови като Китай, Виетнам и Филипините. Иаводът, до който са стигнали, е, че химикалът е пагубен и за хората, и за животните.

„Когато дрехите се перат, нонилфенолът попада в отпадъчните води на канализацията, а от там отива в реките. Установихме едно доста интересно явление. Компонентите на NPES се оказаха главни виновници за „феминизацията“ на мъжките риби. Ако опасното багрило дълго време се приема от тях, започват да проявяват типично женски качества, не желаят да бъдат „мъже“ в буквалния смисъл на думата. Явлението наблюдавахме и в Европа. Оказа се, че то се отнася и до бозаещите животни. Овенът започва да се държи като овца, ако е пасъл трева, напоявана с нонилфенол. Поради тази причина със специален декрет през 1984 година веднъж вече бе забранен отровният химикал“, обявиха преди месец учени от Световната организация за опазване на дивата природа.

Нонилфенолът е вещество, което се натрупва бавно в хранителната верига и води до дисбаланс в отношенията между мъжките и женските видове. А след време, съвсем естествено, ще доведе и до намаляване на популацията.

Според изчисленията на учените само петдесет години ще са нужни, за да окаже NPE3 своето влияние и върху поведението на хората, началният старт вече бил даден с десетките видове нови алергии, плъзнали по света и у нас.

„Те са доста упорити и се нуждаят от по-силен антибиотик. Понякога е трудно дори специалистът да определи към коя група се отнасят. Хубаво е да се работи до пълно отстраняване на проблема, за да не стане белята още по-голяма. При продължително обличане на една „отровна“ дреха в организма на човек могат да се отключат и други болести като нервно разстройство, превъзбуденост, липса на сън, депресия, намалено желание за секс, апатия към случващото се и околните. Доказано е, че NPES понижава качеството на спермата води до рак на тестисите и други нарушения при мъжете.

В момента пет страни в Европа – Чехия, Словакия, Испания, Германия и Великобритания, продължават да ползват тази съставка. Тя е компонент в обработката на металите, на боите и хартията. Използва се дори в шампоаните и препаратите за почистване. Очаква се да бъде напълно забранена за използване“, разказват български специалисти.

Доскоро се смяташе, че единствените вредни дрехи у нас идват от Турция и Китай. Наскоро обаче „Грийнпийс“ установи наличието на опасни химикали и в облекла, внасяни от други страни, при това с етикетите на световноизвестни фирми. Сред тях са тоалетите на „Зара“, изключително популярна и у нас модна марка, както и на „Армани“.

Добрата новина е, че на марковите тоалети пише „да се пере отделно“ или „може да пусне боя“, така че човек да си направи сметка дали да ги носи.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Внимание! Отровни дрехи на пазара! – превръщата мъжете в жени!"

  1. Модна принцеса   17.01.2013 at 18:53

    Изкуствените материи, които спарват кожата наистина могат да предизвикат депресия и съм си го доказала вече с няколко мои познати.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *