Висшето в България на второ място по скъпотия в Европа!

Студентски град

Оказва се, че нашите университети се класират на второ място по високи разходи за висше образование в Евросъюза. Отгоре на това системата за  финансово подпомагане на кандидат висшистите е меко казано недоразвита.

Така родното висше образование е много зависимо от плащаните такси. Българските семейства осигуряват 33.7% от дохода на университетите, така България отстъпва в Европа единствено на Англия. Но измерени според доходите на населението, таксата за висше е най-високата у нас. Това показва доклад на Европейските експерти за висшето образование в Евросъюза.

Докладът е публикуван на сайта за европейско образование eurydice.org и е поредният документ, който засяга социалните ефекти от политиката за финансиране на висшите училища в Европа. Справка показва, че максималната такса в България през учебната 2009/2010 г. за магистърските програми в държавните университети е 1445 лв. на година.

Студенти

Спрямо покупателна способност, тази сума е по-висока спрямо Германия, Испания, Франция и Италия. В реални суми таксите  при тях са били до 1000 евро за Германия, 171 и 231 евро за бакалавър и магистър във Франция, 1320 и 1878 евро за бакалавър и магистър в Испания.  А безплатни са университетите в Гърция, Кипър, Малта, в Полша и се заплаща само минимална такса за административни разходи.

Безплатни са и университетите в повечето северни страни в Европа. Отгоре на това, финансово подпомагане на студентите у нас не е достъпно за всички – такси се вземат от всички, а помощ получават малко от студентите у нас.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/k3HqjT-0lHA

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *