Виж как Бойко Борисов спечели от уличните протести!

Бойко Борисов

  Ще започнем този коментар с една иронична реплика, която според Фейсбук принадлежи на колегата Драгомир Симеонов от Дарик радио: „Като се има предвид що майки оплоди вербално Стоичков навремето, нищо чудно, че днешното студентство го възприема за духовен баща“.

Стар и изпитан метод е абсурдът да се лекува със смях. Смешно е особено, когато се видя как от ГЕРБ се опитват да монтират Христо Стоичков за „лице“ на протестите. Смешни бяха и неговите театрални опити да се разграничи от Бойко Борисов и да прегърне каузата на протестиращите. Не, че каузата е много ясна, да не кажем, че кауза няма, но с Камата студентите имат шанс да се сдобият с универсален лозунг, завършващ с… мамата, който ще могат да скандират срещу всичко и срещу всички. Протестите се превърнаха в пародия.

Христо Стоичков

И тази работа я направихме по български – недовършена, недодялана и лишена от смисъл. Днес без никакво съмнение можем да кажем, че едномесечното пиянство на един народ бе напълно безсмислено и не постигна нито един резултат, който да е в интерес на протестиращите, Единственото им постижение бе да покажат, че и за това вече не ни бива. Протестиращите, които не слизат от екран и гостуват във всички възможни телевизии от сутрин до вечер, се превърнаха в карикатура на самите себе си. Те са най-силното доказателство за несъстоятелността на собствения им протест. Неслучайно никой не може да запомни имената им, въпреки че досега не са гостували само в „Лека нощ, деца“.

Дори онези, които говориха разумно – имаше и такива проблясъци в началото – бяха изтикани от светлината на прожекторите, а техните места бяха заети от войнстващата посредственост. И това е типична българска черта. Трябва да отбележа, че в този случай медиите проявиха много здрав нюх.

Бойко Борисов

Те усетиха, че този път улицата не представлява реална заплаха. Вместо да я насъскват още повече с цензура, те я пуснаха е телевизионните студиа, по страниците на вестниците и в радиоефира, превръщайки се хем в ретранслатор на безумните искания, хем в огледало на протестиращите. Хората от протестите не си дадоха сметка каква огромна власт им се предоставя, но освен това се оказаха и неподготвени да поемат огромната й тежест. Ако те имаха кауза и бяха автентични представители на автентичен граждански гняв, предоставеното им ефирно време щеше да ги превърне в новите лидери.

Оказа се, че те не само не са алтернатива на старата и прогнила партийна каста, но дори са по-зле и от нея. Ако някой си Янко вземе властта, което впрочем никак не би ни учудило, и тръгне да реализира гламавите си идеи, България ще приключи до няколко седмици. Бездруго и досега бяхме управлявани от пълни самодейци, каквито бяха гербаджиите. Както се казва в онзи стар виц за песимиста и оптимиста – винаги може да стане и по-лошо. Нека си спомним за него, докато гледаме Стоичков – само той не се е изредил да ни управлява, а при цялата налудност на ситуацията и този абсурд не бива да се изключва докрай.

А иначе единственият печеливш от протестите, поне до този момент, си остава Бойко Борисов. Вярно е, че падна от власт внезапно и много лесно и че преди месец изглеждаше приключил с голямата политика. Тогава дори си позволихме един коментар в този смисъл, но днес ще се въздържим от предишната си категоричност. Потвърждават го и социологическите проучвания, котито, колкото и поръчкови да са, сочат ГЕРБ за първа политическа сила, а Борисов за един от водещите лидери в страната.

Още един повод за размисъл върху ирационалната природа на българския избирател, който с мазохистична наслада избира по няколко пъти онези, които го докарват до просешка тояга. Социологията показва и друго, че не протестите са свалили правителството, а тънките сметки за оцеляване във властта на Борисов. Дали те ще се окажат верни, предстои да разберем, но и сега е очевидно, че българите обичат да бъдат мамени. А политически мераклии да ги мамят – бол. И никаква нова конституция, нито национализация могат да променят това положение, защото срещу глупостта лек няма. Тя ходи по хората, дават я вечер и по телевизията, така че вече дори няма на кого да се сърдим освен на самите себе си.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Виж как Бойко Борисов спечели от уличните протести!"

  1. Анонимен   03.04.2013 at 20:38

    Ако ще си говорим откровено Х.С. е много по-добре от онези тримата комунистически малоумници, назначени от руската мафия за водачи на протестите.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *