Бюрата по труда не помагат на безработните, а само усвояват евросубсидии

Ето така работят по бюрата по труда

Безработицата у нас расте лавинообразно, все повече и повече стават безработните българи, заради неадекватната политика на управляващите. Каква е перспективата пред изпадналите зад борда хора?

Едната е да стиснат зъби и намерят добър познат, който да ги „уреди” някъде на работа.  Другият вариант е се регистрират в Бюрата по труда. Попадайки там вече си влезнал един безсмислен лабиринт от документи, закони и закончета, целящи вместо да ти помогнат, да ти загубят времето и евентуално да помогнат за намирането на нископлатена и безперспективна работа.

Както пишат хората по форумите „Бюрата по труда не вършат никаква работа- там се получават заплати, перат се пари и се уреждат „наши хора” – жалва се Анелия П. от Плевен. Ако има добра работа първо служителите на Бюрото по труда биха се кандидатирали за нея, защото заплатите им не надхвърлят 300.00лв. Бюрото по труда е излишна институция и трябва да се съкрати персоналът му до един човек.

Бюро по труда

Защото само един човек е достатъчен, да регистрира останалите без работа хора. Да не говорим, че когато човек отиде да се регистрира казват, че не можеш да бъдеш регистриран, защото … все се намира някой лист не донесен и трябва да се разкарват хората, и да не могат да се регистрират с дни. Това не е самоцелно, а напълно целенасочено твърдят запознати, така държавата дава по-малко социални помощи, а правителството има в официалните статистики по-малко безработни.

Това е тъжния факт- в България държавните Бюра по Труда, не са способни да ти намерят работа. Да не говорим за програмите финансирани с Европейски средства. Кандидатстването за такива Европейски средства е като да минеш през иглени уши. Първо процедурата за кандидатстване, подготвянето и подаването на документите е много сложна.

При което служителите от Бюрото по труда не оказват никаква помощ. Тях като чели ги е яд, че някой ги занимава с работа и гледат да стане час по- скоро 17 часа и да си тръгнат. Това е безобразие и трябва Бюрата по труда или да ограничат функциите си само до регистриране на безработни, или да помагат и обясняват на регистрираните как могат да кандидатстват по Европейските програми. За да не се ползват тези субсидии само като загуба на средствата и потъването им незнайно къде, които уж целят да подпомогнат безработните.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/jf2B5iauFv4

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Бюрата по труда не помагат на безработните, а само усвояват евросубсидии"

  1. Ю   15.11.2012 at 11:18

    Потвърждавам аз съм регистрирана в Бюрото по труда Люлин. Там меко казано отношението към регистрираните е странно и неуважително. Всеки отива, за да се регистрира и да си намери работа по някоя програма, не да завързва приятелство или да е удобен на някого. Както безработните проявяват уважение към служителите, така и служителите трябва да прояват уважение към безработните. Лично аз кандидатствах по програмата за Стартиране на самостоятелна стопанска дейност. За да се кандидатсва по тази програма трябва да се попълнят докумренти горе долу около 70 листа с описания и формуляри. При това никой изобщо не помага от бюрото по труда. Те заплашват като казват ама вие като не ги разбирате тези документи, къде кандидатсвате. По програмата се отпускат 20 000.00лв на етапи за развиване на бизнеса. Аз казах: „аз ще попълня 2- 3 формуляра и останалите като отида на консултация ще попитам да ми разяснят как се попълват“. Казах още: „аз не съм юрист нито икономист и тези документи са неясни за мен“. Те ми казаха“ „ама вие като нямате готов бизнес план къде кандидатствате“. 2-3 от тях след това казаха „тя не е добре“. Това какво е? Човек иска да работи, но му се пречи дори не можеш да кандидатстваш по програмата, за която имаш пълно право и която е точно за безработни, регистрирани в Бюрото по труда.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *