Бойко дава 30 милиона лева на циганите да гласуват за ГЕРБ

Тотю Младенов

  ГЕРБ разпредели 30 млн. лева за цигански гласове в своите общини по две програми – едната по Оперативна програма „Човешки ресурси“, а другата -за социални жилища. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще раздаде щедро заплати и стипендии на роми в общини, показали завидни резултати на политическа активност в полза на ПП ГЕРБ при предишните избори.

Лиляна Павлова

Засега са ясни трима кметове, които ще се облажат. Верният на ГЕРБ министър е разпределил по 1,75 млн. лв. на градоначалника на Бургас Димитър Николов, на Девня Атанас Кузев и на Дупница Методи Чимев. Избраниците на управляващата партия ГЕРБ ще „стимулират“ местните роми през следващите две години. За да минат по-лесно парите, експертите на Младенов са позволили кметовете да кандидатстват заедно с ромски работодатели и местни неправителствени организации на циганите. По нея се предвижда да се раздадат общо 15 млн. лв.

Официално като цел на процедурата е формулирано „повишаване качеството на живот и трайната интеграция на най-мартинализираните общности чрез прилагане на интегриран подход в съответните общини“.

Определени са четири направления на дейностите – достъп до заетост и до образование социално включване, мерки за трайна сегрегация. Това означава, че ще се раздават стипендии за обучение, заплати за субсидирани работни места, командировки и комплекти обучителни материали. Така безвъзмездната финансова подкрепа на Европейския социален фонд направо ще отиде за печелене на ромските гласове по време на предстоящите избори. Побългарена, тя означава и добре разработена корупционна схема, с която освен за ромски гласове герберските кметове ще печелят заедно с фирмите и неправителствените организации на „своите“, които са привлекли.

Рамо отново за герберските общини ще даде и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По оперативната програма за регионално развитие се предвижда строителство, реновиране и оборудване на жилища за маргинализираните цигани. Тази програма също е за 15 млн. лева. Схемата се нарича „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение“. По нея с проекти може да кандидатстват пак община Бургас за 4,490 млн. лева, Девня за 1,626 млн. и Дупница за 4,909 млн. Кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет на Девня Атанас Кузев спечели последните местни избори, но имаше проблеми с малцинството. В местния парламент на Бургас благодарение на циганския вот влязоха цели десет общински съветници. В Дупница открай време решаващи са ромските гласове. Затова сега герберите са решили да действат мащабно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *