Богомил Манчев в тайни сделки с ГЕРБ

Богомил Манчев
Богомил Манчев

  Богомил Манчев е договорил с ГЕРБ фиктивното прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“, за да продължи да усвоява милиони от националния бюджет за консултации по обекта, научихме от членове на предишния кабинет, които ще дават показания по разследването за злоупотреби.

ДАНС тараши офисите на енергийния бос заради информация, че ще се унищожават фактури по плащания за десетки милиони от последните години за иначе прекратения проект.

Фирмата на Богомил Манчев „Риск Инженеринг“ е подизпълнител на консултанта „Уорли Парсънс“, която поддържа в изправност площадката на АЕЦ „Белене“, наречена от Бойко Борисов „гьол“. Въпреки спирането на проекта от правителството на ГЕРБ стана ясно, че милионите към консултантите не са спирали и се плащат до днес.

Предисторията на разследването за злоупотреби в АЕЦ „Белене“ и източването на пари от бюджета с консултантски договори има богата предистория.

На консултантите по „гьола" се плаща и до днес
На консултантите по „гьола“ се плаща и до днес

След идването на ГЕРБ на власт е направена ревизия на АЕЦ „Белене“, която установява, че консултациите за площадката са далеч по-печеливши, отколкото строежът на атомната централа.

Договорът на „Риск Инженеринг“ за консултации и поддръжка на площадката е до въвеждането на централата в експлоатация, а цената, която държавната НЕК трябва да плати, е над 1 милиард. Според запознати с темата тази сума няма откъде да дойде освен от сметките за ток на граждани и фирми, както и от увеличаването на данъците.

„ГЕРБ осъзнаха, че е по-добре да се договорят с Манчев, когото са заварили като консултант с дългосрочен договор, отколкото да поставят свой приближен. „Риск Инженеринг“ е в топли отношения с НДСВ и лично със Симеон Сакскобургготски. Познанството на Бойко Борисов с Богомил Манчев е от времето, когато е бил главен секретар на МВР. Затова после се разбраха лесно. Бойко спира АЕЦ „Белене“, Манчев продължава да поддържа площадката защото там все пак има изградени съоръжения. Всичко е изпипано с договори“, твърди енергиен експерт пред журналисти.

Богомил Манчев
Богомил Манчев

Според него никой няма изгода АЕЦ „Белене“ да бъде построена, защото протакането и усвояването на милиони за консултации и поддръжка е много по-лесно и непрозрачно.

Според запознати с игрите на енергийните босове сега върви процес по отстраняване на Богомил Манчев от хранилката за милиони.

През 2012 г. той имал договорка с правителството на ГЕРБ да докара американски инвеститор за АЕЦ „Белене“, което изправило защитниците на руските интереси на нокти. Така или иначе, инвеститор не бил намерен а номерът бил само и единствено за да се отлага строежът във времето.

Любопитното е, че „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев в миналото е била в обръча от фирми на ДПС. Точно тази фирма е била консултант и по друг скандален проект – „Цанков камък“, но от квотата на НДСВ. Пак там, но с представителство от БСП и Румен Овчаров пари е усвоявала и „Фронтиер“ на Красимир Георгиев.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *