Банките съсипаха пазара на имоти

  500 фирми са изпаднали от строителния бранш само за първите 6 месеца на тази година, показват данните на Централния професионален регистър на строителя. Част от тях са фалирали, а има и такива, които доброволно са напуснали регистъра. Тъжната равносметка продължава със спад от 7,8% на строителната продукция. В резултат на това е новата тежка безработица застигнала 65 000 заети в бранша от началото на годината. Това означава, че 13% от всички останали без препитание в страната, са от строителния сектор. Очаква се през зимата техният брой да стане още по-голям.

Тревожните цифри си имат две основни обяснения, освен вездесъщата финансова криза, която в България явно никога няма да отмине. На първо място стои проблемът с разплащанията по големи проекти, защото сградното строителство е сведено до санитарния минимум, а инженерното се е сринало с близо 17%.

Нямаме проблем с разплащането от държавата – заяви председателят на Строителната камара Светослав Глосов. – Но 186 млн. лева са натрупаните от последните три-четири години задължения на общините към бизнеса. От тях около 80% са към строителния бранш.“

Съществен принос за тежката ситуация в сектора имат и банките. Те затегнаха до безкрайност отпускането на ипотечни кредити, както за строителните предприемачи, така и за хората, които искат да купуват ново жилище. Стигна се до там през това лято хората да теглят масово потребителски заеми до 30 000 лв., за да купуват нов дом. Те прибегнаха до този вариант, защото се оказва, че този вид кредити се отпускат по-лесно и бързо и при почти същата лихва, както при ипотечните – около 9% годишно.

Търговските банки са сред главните виновници и за срива на пазарна на имоти, защото започнаха да вадят масово ипотекирани жилища на много ниски цени. Това показва, че кредитните инспектори не са си свършили добре работата. За сметка на това обаче плащат хората. Те в крайна сметка остават без имот и въпреки това продължават да дават пари на банките, защото обезпечението се е оказало недостатъчно.

Всичко това буквално замрази новото строителство у нас. По-малки фирми масово напускат този пазар и само тук-там се довършват строежи, започнати в началото на кризата. Сега се оказва, че секторът се крепи почти изцяло на държавните поръчки. Те формират около 90% от всички в бранша, а цялата строителна продукция се изчислява на 6,3 млрд. лв. Надеждите са свързани със съживяването на пазара на недвижими имоти, което се наблюдава отначалото на август. Сделките се увеличават значително. Има продажби в провинцията, които сега се финализират, а предлагането е започнало преди 2-3 години.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *