Ако пишете SMS-и на кирилица, ви таксуват по-скъпо!

Писането на есемеси е забавно, но и доста скъпо занимание. Внимавайте на какъв език и по колко знака са съобщенията, които изпращате!

  Потребителите на мобилни телефони в България за пореден път се оказаха прецакани! Този път уловката е в есемесите, алармират потърпевши потребители.

При всички оператори, ако пращате съобщение, написано на родната азбука, то трябва да е с обем от максимум 60-70 знака. В противен случай надвишаващите това число символи се таксуват като втори, трети и т.н. есемеси. Ако обаче пишете на латиница текст до 140-150 знака, това ще се таксува като едно съобщение.

„И всичко това в момент, когато сме горди, че вече на банкнотата от 5 евро има надпис на кирилица! И когато се борим да запазим националната си идентичност и да покажем на света колко много сме дали със славянската писменост!“, коментира учителката по литература Анелия Илиева, която забелязала „двойното счетоводство“ на компаниите.

И трите мобилни оператора твърдят, че винаги е имало подобно разделение на тарифирането, макар и никой да не го знае. Вероятно е написано някъде там с най-дребния шрифт в Общите условия на договорите. Операторите прехвърлят вината за това в самия апарат, който клиентът ползва, тъй като той всъщност решавал в зависимост от фабричната си настройка кога да свърши първият есемес и да започне втори.

„Имаме няколко такива оплаквания. Съветваме клиентите да пишат съобщенията си на латиница, така символите в един есемес са поне 140″, коментираха от Комисията за защита на потребителите.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Ако пишете SMS-и на кирилица, ви таксуват по-скъпо!"

  1. DImityr   29.01.2013 at 14:22

    A dobyr den 😀

    Отговор
  2. nedi   30.01.2013 at 12:21

    Sega li se usetihte be parvo gledaite predi da pishete pak Kato sme evropeici uchete se i na latinica da pishete 🙂

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *