Ще разследват Бойко Борисов за измами в пътното строителство

Бойко Борисов

  Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и вицепрезидентът на Европейската комисия ще разследват министър-председателя Бойко Борисов за измами в пътното строителство. Неправителствената организация „Юристи срещу корупцията“ е подала сигнал до директора на (ОЛАФ) Джовани Кеслер и комисаря по транспорта Сийм Калас за отклоняване на близо 24 милиона евро европейски средства. Те са предназначени за ремонта на пътя Мездра – Своге – Нови Искър. Година след началото, трасето е осеяно с дупки и траншеи като след война. „Цяло чудо е, че все още няма тежка катастрофа и погубени животи“, коментира шофьор.

Европейската инвестиционна банка осигурява 65% от финансирането, а държавният бюджет – 35 %. Отсечката по цялото Искърско дефиле от близо 82 км преминава през 13 населени места. Ремонтните дейности включват реконструкция и рехабилитация на 23 кръстовища, 5 тунела, 2 жп надлеза и 32 мостови съоръжения. С тях трябва да се възстанови пътната настилка и да се положи плътен асфалтобетон по целия участък от Мездра до град Нови Искър, като пътят минава през пет от кварталите му. По проект трябва допълнително да се монтират и да се подменят предпазни съоръжения по цялото трасе. Изпълнител на проекта е сдружение „Трейс Своге“, спечелило конкурса по тази обществена поръчка. Договорът за строителство между възложителя Агенция “Пътна инфраструктура“ и изпълнителя по проекта е сключен на 03.08.2011 г. Консултант по проекта е „Пътконсулт 2000″, който получава за надзора 115 000 евро. Целият обект трябва да се за6 окаяно върши в срок от две години.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)

Старт на изпълнението на проекта е даден точно преди година – на 29 септември 2011-а. На бляскавата церемония в стил „Бойко Борисов“ присъстват Николина Николова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска, областният управител на Врачанска област Пепа Владимирова. Година по-късно състоянието на пътя е още по-плачевно, отколкото преди.

Още в началото на тази година граждани от селищата по дефилето алармират, че по трасето никой не работи. Тогава оправданията са, че зимата е мъртъв сезон за подобни дейности. В края на лятото обаче пътят не само не е ремонтиран, но е и допълнително разкопан от няколко работници, които с 2-3 машини симулират дейност. Гражданите се притесняват, че започва дъждовният период и втора година пътят ще остане неремонтиран. Първата година за изпълнение на проекта почти е изтекла. Засега са попълнени някои дупки. Само след по-малко от година те отново ще трябва да бъдат поправяни.

През зимните месеци ремонтът отново ще се преустанови. Всъщност ще остане около половин година, в която да се завърши пътят. С просто око се вижда, че нищо от обещаното от възложителя в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ и изпълнителя „Трейс Своге“ не е осъществено.

От „Юристи срещу корупцията“ сезират министър-председателя Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на Сметната палата Валери Димитров с искане за проверка на наличността на публичните средства и степента на изпълнение на проекта.

От Министерския съвет получават отговор, че сигналът се препраща до самата пътна агенция. Тоест възложителят сам трябва да проверява парите, които е похарчил. Шефът на Сметната палата отговаря, че през 2012 г. не му е възложен одит на пътната агенция. От ведомството на Лиляна Павлова пък въобще мълчат по въпроса.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Ще разследват Бойко Борисов за измами в пътното строителство"

  1. А   02.10.2012 at 5:31

    ТОВА „ТРЕЙС“ДОСТА ПАРИ ПРЕПИРА.
    РАЗДРУСАЙТЕ ГО!

    Отговор
  2. Петър Железаров   23.01.2013 at 13:12

    Долни комунисти каква злоба ви гони.Направете нещо Вие и се хвалете с това ,с хулене нищо не става.Все другите нищо не са правили ,другите са крали -по -голями крадци от вас има ли.Крадахте ни 45години и сега ви е криво че Бойко ви би един шут и спря кранчето.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *