Продават с 50% по-евтини апартаментите без Акт 16

Банките не отпускат заеми за незавършени апартаменти

  Да продадеш апартамент, който няма Акт 16 в момента, е мисия невъзможна, твърдят брокери на недвижими имоти. Основният проблем е, че нито една банка не е склонна да отпусне кредит за покупка на подобно жилище. Банките не се интересуват даже и всичко по апартамента да е готово и единственото, което му липсва, е разрешението за ползване.

Това отношение на кредитните институции се отразява не само на собственици на такива жилища, но и на предприемачите, които строят нови сгради, но нямат достатъчно собствени средства, за да ги довършат.

Собствениците на жилища без Акт 16 са принуждавани да свалят от цената до 40% за да може да се стигне до сделка, коментираха брокери. Например апартамент от 90 кв. м без този документ в престижен квартал, като „Хиподрума“. трудно може да се продаде над 45 000 евро. Нормалната цена за такъв имот е над 70 000 евро в случай, че е с Акт 16. Няма никакво значение, че жилището е в идеално състояние, завършено с подовите настилки, кухнята и санитарията. Огледи за подобен род жилища почти няма, а ако има, то те са от купувачи акули, чиято единствена цел е да правят сделки на безценица.

За предприемачите проблемът е, че вече не могат да продават масово авансово жилища „на зелено“, както бе преди 2008 година. Това означава, че който иска да започне ново строителство, трябва да разполага кеш с почти всички необходими средства, за да вдигне сградата до Акт 16. Подобна идеална ситуация съществува само при най-големите строителни компании. По-малките стоят и чакат с месеци, а понякога и с година, за да намерят оборотни средства за довършване. През това време тези, които вече са закупили жилища в съответната кооперация, не могат да се нанесат, защото липсва Акт 16. В резултат в цяла България има стотици хиляди празни и непродадени апартаменти, които са готови, но без нужния документ. Това допълнително натиска цените на пазара на имоти надолу, като през третото тримесечие на тази година средната пазарна цена за цялата страна удари ново дъно при 811 лв. за кв. м.

Според Националния статистически институт строителството на жилищните и административните сгради продължава да върви надолу. Спрямо предходното тримесечие броят на жилищните сгради намалява с 4,9%, жилищата в тях – с 2,9%, а застроената им площ – с 11,9%. На годишна база с 13,2% намаляват издадените разрешителни за строеж на новите жилищни сгради, а площта им – с 18,6%. За сметка на това пък със 7% е увеличен броят на апартаментите в тях. Това говори, че строителните фирми се ориентират към пo-малки жилища по площ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Продават с 50% по-евтини апартаментите без Акт 16"

  1. Katrina   01.07.2021 at 6:16

    This web site really has all of the info I needed about this subject and didn’t know who to ask.

    Отговор
  2. of ps4 games   23.08.2021 at 6:34

    I wanted to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit
    of it. I have got you book marked to look at new things you post…

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *