Как фонд „Джесика“ ограби парите от програма “Регионално развитие”

  Фондът за градско развитие „Джесика“ не е финансирал нито един проект близо една година след създаването си. Освен това няма и нито един, който да е одобрен за финансиране. На практика „Джесика“ не е започнал да работи, а времето безвъзвратно изтича, защото крайният срок за усвояване на парите е юни 2013 г.

Фондът бе създаден през ноември 2011 г. с пари от Оперативна програма „Регионално развитие“ – 36 милн. лв. Целта му бе да подпомага основно проекти на общини и фирми за развитие на градската среда в Стара Загора, Пловдив, Русе, Варна, Бургас и Плевен. Впоследствие във фонда влезе 1 банка с двойно повече капитал – 72 млн. лв. По този начин потенциалът на фонда наближи 110 млн. лв. „Джесика“ се ръководи от Мартин Заимов, но според думлите на мениджъра си до момента единственото, което е направено, е да бъдат проведени няколко срещи с общините, които ще бьдат финансирани.

Единият от проблемите е, че все още не се знае на каква лихва ще се предоставят нисколихвените кредити от „Джесика„. Говореше се за 3% годишно, но според Заимов лихвата за всеки проект ще зависи от процента на безвъзмездна помощ от страна на държавата, както и от срока на кредита. А без да е ясна лихвата, при която ще се финансира чрез кредит даден проект, няма община или частна фирма, която да рискува.

Част от специалистите, които се занимават с реализирането на проекти по оперативните програми, смятат, че фондът ще се използва като аварийно депо за парите, които евентуално ще загубим и ще трябва иначе да връщаме на Европейската комисия по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“.

Мартин Заимов

Самият регионален министър Лиляна Павлова заяви неотдавна, че наистина има риск да бъдат неусвоени и загубени до 1 млрд. лв. по „Регионално развитие“. В същото време шефът на „Джесика“ Мартин Заимов коментира, че фондът има възможности и капацитет да поеме 3-4 пъти повече средства и да ги управлява. За усвояването сме сигурни, но за управлението и подпомагането на общински проекти все още няма никакви доказателства.

В момента се говори единствено за 6 индикативни проекта на отделните общини – гребния канал в Пловдив, общинските пазари в Стара Загора и Варна, автогарата в Плевен, спортна зала в Русе и катакомбите в Бургас, които трябва да станат туристическа атракция. Не става ясно обаче на какъв етап са тези проекти и дали скоро ще се внесат за разглеждане и финансиране от „Джесика“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Как фонд „Джесика“ ограби парите от програма “Регионално развитие”"

  1. natalielise   26.07.2019 at 12:11

    Hi, I do think your web site may be having browser compatibility
    problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks
    fine but when opening in IE, it has some overlapping issues.
    I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that,
    great site! plenty of fish natalielise

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *