Алчните босове от ЧЕЗ напускат страната с 500 млн. евро

ЧЕЗ

  Масовият народен протест срещу непосилните сметки за ток е бил предвиден още миналата есен от един от енергийните окупатори на България – чешкото дружество ЧЕЗ. Защото през септември 2012-а алчните босове на енергоразпределителното дружество са започнали преговори за продажба на целия си бизнес в България.

Източници от енергийния сектор разкриват, че чехите са преговаряли усърдно с руски консорциум от орбитата на „Газпром“ за продажбата на енергоразпределителната си мрежа, както и на ТЕЦ Варна. Общата сума, която председателят на Надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ Томаш Плескач поискал от руснаците за бизнеса, е 500 милиона евро.

Покрай ТЕЦ „Варна“ енергомафията от ЧЕЗ превърта милиони левове

„Преговорите са в напреднала фаза и до месец ЧЕЗ ще продаде изцяло бизнеса си. Може би заради това надуха така сметките за ток на милиони българи – грабеж като за последно…“, коментира източникът.

Само преди дни премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще отнеме лиценза на скандалното дружество, което предизвика яростен протест от страна на чешкото правителство.

След като Борисов подаде оставка, лицензът на „ЧЕЗ България“ едва ли ще бъде отнет, но лакомите енергийни окупатори със сигурност ще се изнесат от страната, продавайки дружеството си. Така тарикатите от Чехия ще си тръгнат с 500 милиона евро в банковите сметки, като преди това ще приберат и десетките милиони левове от раздутите сметки за ток на разорените си потребители. Една от причините за желанието на ЧЕЗ да напусне богатата енергийна трапеза в България, е стартирало преди година мащабно разследване за злоупотребите на дружеството. Става въпрос за източени от държавната хазна и от ДКЕВР над 150 милиона лева.

„Най-голямата далавера на ЧЕЗ е от вноса на въглища от Донбас. Като собственици на ТЕЦ „Варна“, чехите зареждат електроцентралата си само с въглища от Украйна, тъй като те са много енергокалорични. Годишно електроцентралата в морската столица гори 700 000 тона въглища. Цената на тон въглища, която ЧЕЗ обявява, че плаща, е 180 лева на тон. Тази сума се калкулира в ДКЕВР и служи за ценообразуването на тока, който държавата изкупува от ЧЕЗ“, обяснява източникът.

Реалната цена на въглищата от Донбас е 85 лева за тон. Тоест годишно енергийните мафиоти от Чехия плащат за въглища 59 500 000 лева. Обявените по фактури плащания пред НЕК и ДКЕВР обаче са за 126 000 000 милиона лева. Тоестiвсяка година чехите са напреде над 66 милиона лева.

Ако тези пари бъдат приспаднати от Националната електрическа компания и от ДКЕВР и не бъдат признати като разход при производство на електроенергия в ТЕЦ „Варна“, то токът би поевтинял с 4%.

Друга далавера на ЧЕЗ, свързана със собствеността им върху ТЕЦ „Варна“, е свързана с тъй наречения „студен резерв“. Два от блоковете на варненската електроцентрала фиктивно държат резерв от ток който да бъде пуснат спешно в експлоатация при криза за ток. Става въпрос за над 200 милиона киловатчаса месечно.

Чехите обаче не произвеждат въпросния ток, а държавата чрез ДКЕВР им го плаща, при това на солени цени. „Веднъж на всеки три месеца към „ЧЕЗ България“ потичат 50 милиона лева. Това е чиста печалба, тъй като произведен ток няма. В тази далавера: участват висши политици и магистрати. „Студен резерв“ държи не само електроцентралата във Варна, а и два от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки“, обясняват запознати.

Друга далавера на алчните монополисти от Чехия е свързана с манипулирането на обществени поръчки за ремонти и поддръжки на енергопреносимата им мрежа и на топлофикацията във Варна.

Тарикатите ползват фирми бушони, които фиктивно им продават скъпи резервни части. В действителност ремонти няма, а само се акумулират разходи, които впоследствие намаляват данъците на „ЧЕЗ България“ и служат за образуването на цената на скъпия ток. Годишно чехите обявяват, че плащат около 100 милиона лева за поддръжка и нови резервни части, а в действителност сумата е наполовина по-ниска.

От консултативни договори с други чешки фирми, създадени само с цел фиктивно завишаване на разходите и намаляване на данъците, от ЧЕЗ си спестяват данъци върху лриблизително 100 милиона лева годишно.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че са препоръчали отнемане на лиценза на чешкото дружество за България. Обвинителите обаче засега отбягват въпроса защо не повдигат обвинения на шефовете на чешката енергийна компания. Защото за подобни данъчни престъпления в белите държави се лежи в затвора!

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Алчните босове от ЧЕЗ напускат страната с 500 млн. евро"

  1. 1234   23.02.2013 at 21:20

    ХОРА ТОВА ЩЕ ГО ДОПУСНЕТЕ ЛИ ДА СЕ СЛУЧИ?!

    Отговор
  2. SS   24.02.2013 at 23:30

    Далаверите са големи.

    Отговор
  3. byrobocop   03.07.2014 at 2:03

    Само дето не ми е ясно как така ЧЕЗ са се намърдали в район на друг енергиен оператор и доставчик
    та нали ЧЕЗ са си в западна България а ТЕЦ Варна е в района за електроразпределение на ЕНЕРГО-ПРО
    вероятно има доста мътни истории за които трябва да се сезира прокуратурата

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *