Генерал Стоимен Стоименов дава акъл на президента за сигурността

Генерал-майор Стоимен Стоименов

  В края февруари Росен Плевнелиев, които неотдавна се похвали с пър­вите 100 дни от встъпването си в длъжност, пророни няколко сълзи на параклиса, построен в памет на жертвите на кому­нистическия режим. В също­то време той назначи кадри на ДС на два от най-ключо­вите постове в своята адми­нистрация.

 Както вече стана извест­но, началник на политичес­кия му кабинет е бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който си тръгна от службата   заради скандала с изтеклите СРС-та, уличава­щи  Бой­ко Бори­сов в ко­рупция. Далеч по-шокира­що е друго назначение, за което съзнателно не се шуми. Става дума за генерал-майор Стоимен Стои­менов, който съветва Росен Плевнелиев по въпросите на сигурността.

 Генералът е не само политически офицер от БКП служил дълги години в Главното политическо управле­ние на народната армия (Гл-ПУНА), но дори е бил кад­ровикът на партията в Генералния щаб.

Президентът Росен Плевнелиев

  Първото десетилетие на прехода Стоименов пре­карва като кадровик и във Военното разузнаване. Без да има подходящо образо­вание за разузнавателна дейност и дори без да е за­вършил специална школа.

 Подкованият идеологи­чески Стоименов получа­ва и второ кръщение в ко­вачницата на политичес­ки кадри за Червената армия „Ленин“ в Москва. Според специалисти това означава задължителна принадлежност към съ­ответното подразделение на КГБ

През цялата си кариера преди 1989 година Стоиме­нов гради партийни и ком­сомолски организации, раз­следва прегрешили кому­нисти и участва в издига­нето, както и в отстранява­нето на висшите командни кадри на армията.

 Интересна подробност е, че негов зет е Бисер Кръстев Борисов, един от директорите в ДАНС. За­познати с маниера на Сто­именов твърдят, че той е пуснал пипалата си в няколко служби за си­гурност едновременно, а Плевнелиев ще бъде без­помощна играчка в ръцете на стария комунистически кадровик.

 Паметливи експерти по сигурността припомниха, че ген.-майор Стоименов най-изненадващо се поя­ви в няколко телевизион­ни предавания, защита­вайки убийците на Чората – прочутият случай от Бла­гоевград, при който петима полицаи пребиха до смърт Ангел Димитров, за което получиха общо 90 г. затвор.

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Аз пък си спомняч,че Чората беше изверг от който бе пропищял целият Благоевградски край,та чак до Дупница и Сандански.Какъвто и да е бил ген Стоименов,чест му прави,когато всички под безпардонниаянатиск на ДПС се юрнаха да изкарват тоя изрод божа кравичка,той защити полицаите.Проблем на Чората си е ,че е бил наркоман с износен организъм и въпреки това има самочувствието да се съпротивлява при задържане.Депесарско говно.

  2. Росене, Росене ще има да страдаш от този пишман разузнавач и отличен комсомолец и комунист. Осъзнай се овреме и бъди безкомпромисен. Честни и почтени военни със съвременна и адекватна визия ще се намерят. Успех !!!!!!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*