Вижте Лили Иванова в зората на кариерата й – непретенциозна, бедна и чаровна

Лили Иванова

  С усмивка до ушите, черна къса коса и не претенциозно облечена – така изглежда примата на българската естрада Лили Иванова в зората на кариерата си.

Тя не се свени да седне с разкошната си бяла рокля на прашната сцена, да пее боса и да поздрави цял ресторант гърци с неподготвен глас.

За мнозина е трудно да си представят взискателната и към най-дребния детайл перфекционистка в тази светлина, но събрахме нейните непоказвани архивни снимки. 

Снимки на примата на българската естрада от нейно турне през 60-те години

Уникалните фотоси са от началото 60-те години на миналия век. По това време тя е в зората ма кариерата си. Взела е окончателното решение да скъса с медицината и да се премести в София. Започва уроци при пианиста Евгени Комаров, но ги прекратява, тъй като той и преподава руски романси, в които тя не желае да се развива. Живее в хотел „Родопи“, защото няма квартира. За да осигури престоя й в столицата, пари й изпраща първият й съпруг Георги Павлов. По ирония на съдбата кариерата на Лили, която мъжът й с всички сили спонсорира, ще стане причина за раздялата им.

В началото на 60-те Концертната дирекция я включва в турне, наречено „Естрада за всички“, в което участват фолклорни изпълнители, трио „Устни хармоники Олимпия“ и др., а ръководител на оркестъра е Стефан Демиpeв. Основните й участия през този период са като подгряваща певица на оркестър „Мелодии“, в който утвърдените имена са Емил Димитров и Мария Косева. Първото турне на певицата извън България е в Румъния заедно с този състав. Лили Иванова обаче проявява твърдия си характер още в зората на певческата си кариера. Огорчена от атмосферата на непрекъснато напрежение, недооценяване и е нериятности в групата, тя решава да се раздели с тези музиканти.

Именно след това започва работа с групата на Здравко Радоев, откъдето са и уникалните фотоси.

Лили Иванова и Асен Гаргов

Радоев бързо разпознава таланта й и започва да я напътства професионално. Творческата близост създава и интимна такава. Здравко Радоев и Лили Иванова изживяват бурна любов, която продължава повече от четири години.

На концерти публиката започва да я приема изключително радушно. Лили придобива лавинообразна популярност. Тя къса и работните, и личните си отношения със Здравко Радоев. Започва работа със собствена група и нейната музика става по-централна част при участията. Междувременно се влюбвав потомствения музикант и пианист Иван Пеев. Той й предлага брак и двамата се женят на 15 март 1965 г. На тържеството присъстват само трима души, най-близки приятели. В биографията си от 2009 г. певицата нарича Иван Пеев „единствената ми любов“.

Паралелно с щастието в личния й живот, популярността й расте след средата на 60-те години. Главната причина за това е масово

Лили Иванова с Митко Щерев

разпространяващата се в почти всеки дом телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци. През 1964 г. Хачо Бояджиев снима във Видин 3 нейни песни. Особено популярно става видеото към песента „Събота вечер“, в което певицата управлява валяк, докаран от Перник на собствен ход за една седмица.

За концертите, от които са снимките, Лили е взимала по 8 лева на участие. За тол кова се разписвала до 1965 година, когато придобива званието заслужил артист и хонорарът й скача до 20 лева.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Вижте Лили Иванова в зората на кариерата й – непретенциозна, бедна и чаровна"

  1. Тони Комарова   08.04.2014 at 13:44

    Относно уроците на Лили Иванова при Евгений Комаров искам да направя едно уточнение: 1. Когато г-жа Иванова е идвала на уроци при Е.Комаровот февруари 1962 г. словосъчетанието „руски романси“ не се употребяваше, защото се правеше асоцияция с „руската емиграция“. Така че НЕВЪЗМОЖНО Е ЕВГЕНИ КОМАРОВ ДА Я КАРА ДА ПЕЕ РУСКИ РОМАНСИ, КОИТО СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ И ДАЖЕ ЗАБРАНЕНИ ПО ТОВА ВРЕМЕ. 2. Руските романси не са за всеки певец и за всеки глас, а още по-малко и за българските певци, които трудно, почти невъзможно е да изработят произношението на „ы“ и други звуци. 3.Руските романси получиха „реабилитация“ след филма „Операция Трест“. Спомням си, че след един концерт пред съветски специалисти Ирина Чмихова и Маргарита Александрова под акомпанемента и негови аранжименти бяха пробутали между другите съветски и български песни и няколко романса, което беше голяяям напредък в мисленето и отношението към руския романс.Не трябва да се бъркат руските романси с руските и съветските песни. За едно турне в СССР наистина Е.Комаров й направи аранжименти на две или няколко песни, не си спомням точно. Първият концерт на Лили беше през октомври или ноември 1963 г. в аудитория 272 на СУ,като първо пя тя, по-скоро много добре имитираше Рита Павоне – песента „Il cuore“, а след това шведската певица Джейн Сверт с нейния оркестър. Публиката, студенти, не я пускаха да напусне сцената. След няколко дена беше официалният концерт, за който имаше афиши.

    Отговор
  2. Luann   08.11.2021 at 13:50

    Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe
    for a blog web site? The account aided me a acceptable
    deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *