Според доклад на ЕС: България е №1 във футболната корупция

 

Мачът България - Естония

България заема едно от водещите места в тайния доклад на ЕС за черното тото и футболната корупция. Това видяхме след като успяхме да се доберем до документа. Изследването е от общо 94 страници, извършено от Института за международни отношения и стратегии, Университета „Салфорд“ в Манчестър и Университета в Пекин. Докладът със заглавие „Спортните залагания и корупцията“ вече беше размахан пред Европейския парламент от холандската депутатка Емине Бозкурт.

В него са събрани случаи на корупция от цяла Европа. Точно България обаче се сочи като „исторически пример за интересите на мафията да контролира футболните клубове“. Цитирани са американските данни от „Уикилийкс“ от 2010 г, според които българските отбори са пряко или косвено свързани с фигури от организираната престъпност и служат за легитимация и пране на пари.

„Интересни са и корупционните техники, които престъпниците използват, за да организират мачове за тотото“, пише още в документа. Дава се пример с мачовете България – Естония (2:2) и Латвия – Боливия (2:1) през февруари 2011 г. в турския курорт Анталия.

„Всичките седем гола в двете срещи бяха отбелязани от дузпи. През това време няколко милиона евро са били заложени на азиатския пазар, че във всеки от двата двубоя ще има три или повече гола. И двете срещи са били организирани от „Фути Спорт Интернешънъл“ – спортна агенция, базирана в Тайланд, която наема и корумпира реферите. Мъжът, начело на организацията, е сингапурец на име Антъни Сантиа Радж. Пред четирите отбора той се представя като „Тони“ и все още се издирва от полицията“, пише в доклада.

В същия кюп освен нас са Того и Бахрейн, играли подобен мач за черно тото. Африканците дори се явили с някакъв отбор менте, тъй като истинските им национали по същото време ритали с Ботсвана.

Юношеският ни шампионат до 19 години, откъдето наскоро за черно тото бе изхвърлен „Спартак“ (Пл), също бил в схемата със залаганията в Азия, казват експертите. Парите се слагали в хода на мача, тъй като 70% от играещите искали да залагат на живо. Според доклада юношеските мачове от елитната дивизия на България попадат в тиражите на най-големия азиатски букмейкър Sbobet.com и на Bet365.com. „Те предлагат залози за футболния шампионат на България до 19 г, аматьорската трета лига на Турция, състезания по дартс, ски скокове и юношески тенис турнири“, твърдят експертите.

Според тях дори за тези състезания в Азия се залагат изумителни суми. За един мижав мач от първенствата на Румъния или България букмейкърите там били готови да приемат 20 000 евро залог само от един клиент докато при европейските оператори има лимит от няколкостотин евро.

Това обяснява присъствието на мутри с компютри около стадионите в България. Бандитите играели два основни типа залагания: „Азия тотал“ и „Азиатски хендикап“. В първия случай било важно да се вкарат определен брой голове в мач, за предпочитане над 4 или 5. Ето защо през миналия сезон в юношеската ни лига отборите си вкараха рекордните над 1000 гола! „Азиатският хендикап“ пък се състои в това по-слабият отбор да не загуби с разлика, по-голяма от 2 или 3 гола.

Ако стане нещо непредвидено, бандитите най-често успявали да прекъснат мача и залогът да им се върне, пише още в изследването. Такъв случай наскоро имаше на юношеския мач „Локо“ (Сф) – „Спортист“ (Своге), който трябваше да завърши 3:3. При резултат 4:3 мутри спряха двубоя и пребиха треньора на столичани, който им обърка далаверата.

От доклада се вижда, че това е отработен метод на азиатските престъпни синдикати още от 90-те години.

Бандитите пращали специални групи дори на мачовете от първенството на Англия! През 1997 г. тото мафията успяла да спре тока на двубоите „Уимбълдън“ – „Арсенал“ и „Уест Хям“ – „Кристъл Палас“, които не протичали според залаганията. Какво остава за юношески мач, който се играе пред 50 души в „Надежда“?

Докладът ще се чете официално до края на седмицата в Никозия, където спортните министри от ЕС се събират на съвещание как да борят черното тото. Със сигурност и там ще ни сочат с пръст.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *