Резилите на националите от световното по футбол в САЩ’94

Българския национален отбор на Световно първенство по футбол САЩ"94

  Нека припомним любопитни факти за дивотиите в българския национален отбор на Световно първенство в САЩ през 1994 г. След като се изпокарват за премиите още в София, нашите тръгват за Америка в люти раздори. Какво се случва преди първия мач с Нигерия? Имало ли е скандал между Христо Стоичков и Димитър Пенев? И как се сключи примирието в националния? Какво се случва преди 18 години?

Свадите на американска земя почват още след пристигането на нашите в Далас, където трябва да играем с Нигерия. Капризите на Христо Стоичков нямат край. Вместо да тренира, Ицата се пазари с шефовете на БФС за обувките, с които ще рита. Камата има личен договор с „Кронос“, но официален снабдител на тима с екипировка е „Адидас“. Стоичков обаче настоява да играе с гръцките обувки.

Надушили скандала, пратеници на „Адидас“ пристигат изненадващо на тренировката на нашите. Там спипват Камата да рита с „Кронос“, което е нарушение на спонсорския договор. Заплашват БФС със 150 000 долара глоба, ако го мернат още един път. Почват пазарлъци, Стоичков предлага да играе по едно полувреме с двата вида обувки. Накрая вицепрезидентът на БФС Христо Данов заплашва Ицо, че ако продължава със своеволията, ще го качи обратно на самолета за София.

Христо Стоичков

 Цялата история изнервя много Димитър Пенев. Чичо Митко казва в очите на Стоичков, че иска да разполага „с Ицо от Барселона, а не с Ицо от Харманли“. Онзи отвръща, че след като е така, по-добре да си ходи. Става скандал, до последно не се знае дали Модерния ляв въобще ще играе. Няма го на една от последните тренировки. Едни казват, че има травма, други – че симулира. Масло в огъня налива Димитър Пенев. Стратега втрещява репортерите с репликата: „Питайте Стоичков дали ще играе“. Чуждестранен журналист обаче се опъва на Пената, че той е селекционерът и би следвало да питат него, а не Стоичков.

На всичкото отгоре в отбора се възцарява небивал фатализъм и суеверие. Търсят се знаци на съдбата, които да предвещаят първата победа на България на световно първенство. За обяд например Пената поръчва същото меню, което са яли преди победата с 2:1 срещу Франция на „Парк де Пренс“ с двата гола на Емо Костадинов. Ицо и компания набиват салати, кашкавал пане и свинско печено.

Обстановката обаче е неприветлива. Не е хванат нито един бас как ще свърши мачът, което е прецедент.

Пената пък решава да го играе дисциплиниран и в деня на двубоя прави два разбора. Вторият се пада във времето, когато играят другите два отбора в нашата група Аржентина и Гърция. Това изнервя още повече Ицата, който настоява да види какво ще направи Диего Марадона . Стратега обаче се опъва, че не му е сега времето да се занимават с аржентинци и гърци.

На всичкото отгоре точно преди мача в хотела на нашите се изтипосва цял отбор съпруги. Жената на Стоичков Марияна тръгва с нашите още от София. По-късно в САЩ пристигат половинките на Емил Костадинов, Даниел Боримиров, Цанко Цветанов и т.н. Играчите се чудят с кое по-напред да се занимават. Около отбора щъкат още Агент Тенев, актьорите Владо Въргала и Славчо Пеев с цял снимачен екип.

Димитър Пенев

 Най-накрая, изнервени и изпокарани, националите се натоварват на автобуса и заминават към стадион „Котън Боул“.

Жегата е убийствена -41 градуса на сянка! 2000 български запалянковци посрещат Стоичков и компания с мощен одобрителен рев. Половината от тях са от онези щастливци, успели да получат визи за САЩ от американското посолство в София.

Предвожда ги с тъпан вратарят на „Пирин“ Миро Митев известен още като Миро Главата. Останалите са български емигранти. Целият сектор реве с пълно гърло „Мила Родино“, след като съдията Родриго Бадила от Коста Рика строява двата отбора в центъра.

Почваме мача юнашки! Данчо Лечков връзва на фльонга африканците. Емо Костадинов бомбардира опасно вратаря на Нигерия Петер Руфай. Отзад Трифон Иванов, който ще бъде номиниран за най-зловещ играч на световното, развърта здрави балтии.

Постепенно обаче свършваме въздуха. В 21 минута африканците пробиват през Цанко Цветанов и Рашиди Йекини забива топката във вратата на Боби Михайлов – 1:0 за Нигерия. След гола Йекини връхлита в мрежата и се оплита в нея, така става една от най-хубавите снимки на шампионата.

Нашите обаче не се предават и засилват огъня. В 37 мин. е отсъден свободен удар за България. Ицата се засилва и застрелва Руфай с убийствена левачка! Съдията обаче отменя гола. Обяснява, че е дал двоен удар, ама нашите не разбрали. Пустосват го на български отвсякъде. Всичко рухва малко преди почивката, когато Амокачи прави 2:0. Амунике ни довършва в началото на второто полувреме с трети гол. Нашите излизат от стадиона като след погребение.

 На пресконференцията Димитър Пенев се чуди какво да обяснява. Валят въпроси, които го изкарват виновен за резила. Пената се качва съкрушен в автобуса и сяда до Христо Данов. Казва само: „Шефе, аз май бях дотук…“

В този момент Данов прави ход, който обръща нещата в полза на отбора. Успокоява Чичо Митко и му казва, че той е треньорът и толкова!

Пената се затваря в стаята си с бутилка уиски. В това време Данов събира всички водачи на групичките в отбора. Ицо е на една страна, на друга са Боби Михайлов и Емо Костадинов, на трета – Лечков и Балъков, на четвърта – Наско Сираков и левскарите. Тарторите са привикани в лоби-бара на хотела. Данов им поръчва уиски, разрешава на Наско Сираков и останалите пушачи да запалят по цигара.

Цяла нощ си говорят как трябва да загърбят враждите помежду си и да се мобилизират за следващия мач с Гърция. Стоичков дава вид, че главата вече му е увряла. След което нашите отварят „лъвската“ си захапка и поглъщат като за мезе Гърция, Аржентина, Мексико и Германия… И така до полуфинала срещу Италия, в който френското арбитърче Жоел Киньо прекърши полета им.

 

Всичко живо псува отбора

Загубата от Нигерия с 0:3 на Световното в САЩ е приета много болезнено от цяла България. Очакванията за първа победа на световни финали отиват на боклука. Народът се е приготвил да празнува по улиците, но вместо това всичко живо у нас псува и ругае Пеневата чета.

САЩ'94 - 21 юни 1994 г.: НИГЕРИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0. Рашиди Йекини между Петър Хубчев и Трифон Иванов

 В София е най-тягостно. На всичкото отгоре някой излъгал хората, че пред НДК ще се монтира голяма видеостена, на която ще се излъчва мачът. Това допълнително озлобява.

Вестниците направо разкъсват отбора със заглавия като „Голям резил се задава от Далас!“. Едно от изданията помества репортаж от стриптийз бара на Лъвов мост, където по време на мача няма нито един посетител да плакне окото със сочни хубавици. „И националният хормон е в криза!“, алармира вестникът.

Българските запалянковци на мача в Далас са не по-малко разярени. Симеон Иванов от Чикаго, който работи на летището ,,О’Хара“, заявява пред пратеницитеу на медиите от София, че ще го е срам да отиде на работа. Иванов е издател и на вестника за българската колония. „Наговорих какво ли не на американците, изпратиха ме с пожелания за успех, сега как ще се появя пред тях? Това беше големият шанс да се напише нещо хубаво за България в Чикаго. Нямате представа колко нищожни се чувстваме българите тук“, роптае тогава нашенецът.

 

Гошо Тъпото се бори с климатика

Ведро настроение в българската група на Световното в САЩ предизвиква земеделският депутат от Ловеч Георги Петров. По онова време той е известен с прякора си Гошо Тъпото.

Попада на Мондиала по покана на БФС. За да е добре с властта, футболният съюз кани в Америка по двама народни представители от всяка парламентарна група.

Освен Тъпото обаче за САЩ заминават само още четирима храбри депутати – Илиян Шотлеков, Ремзи Осман, Христо Марков и Любомир Начев.

Георги Петров развеселява всички още самолета, когато решава кръстословица. На условието „спортно равенство“ вписва 0:0. Останалите само където не изпопадали от смях под седалките. Големият майтап обаче настъпва по-късно в хотела. Оказало се, че Петров спал 3 дни с пуловер в най-голямата жега, тъй като не знаел откъде да си изключи климатика. Докато навън дърво и камък се пукали от жега, българският земеделец зинзикал под тънките завивки. След това обаче Гошо Тъпото става всеобщ любимец, а след триумфа на Пеневата чета е провъзгласен за неин талисман.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *