Николай Младенов пази работилия за ДС посланик Красимир Тулечки

Николай Младенов

  Преди десетина дни в пресата бе публикуван документ от архивите на Първо главно управление на ДС. Според него бащата на външния ни министър Николай Младенов е бил щатен служител на комунистическата служба за сигурност и е работил в посолствата на България в различни страни. В списъка с предложения за повишаване на месечната заплата на щатни служители на ПГУ се вижда и името на Никола Харалампиев Тулечки, бащата на днешния ни посланик в Турция Красимир Тулечки.

Посланикът се ползва с изключителната протекция на външния министър, който го остави на поста му, въпреки че е работил за ДС. Преди две години Николай Младенов обяви война на дипломатите, които са били свързани с комунистическите служби, и се закани да ги уволни. Мнозина бяха споле-тени от тази участ, но не всички. Оказа се, че министърът проявява двоен стандарт и лицемерно се освобождава от някои за сметка на други. Източници от външното ни министерство твърдят че сред действащите дипломати има десет, работили за ДС, които не са огласени.

Красимир Тулечки

Между тях има доста известни имена, които Николай Младенов отлично знае, но не закача, позовавайки се на формалната липса на оповестяване от страна на Комисията по досиетата. И ако формализмът в случая може да послужи на министъра за параван, то отношението му към посланика ни в Турция е пример за очевиден конфликт на интереси, и то свързан с ДС.

Бащите и на двамата са работили за Първо главно управление и въпреки че Красимир е доста по-възрастен от Николай, между тях има дълбока и сърдечна дружба, както споделиха нашите източници. Малко след като тази приятелска връзка стана явна, с нас се свърза дипломат, който е бил посланик в Афганистан и е сред уволнените от Младенов служители с картонче. Той ни разказа няколко любопитни подробности от предишна дипломатическа работа на Тулечки, който до 2007 г. е бил посланик на България в Кабул.

По негово време изключително скъпата сграда на посолството ни там е дадена под наем на Великобритания за жълти стотинки автопаркът на посолството е разпродаден, без да се знае къде са отишли приходите, а битовите кражби стил „Мисия Лондон“ предизвикали дори вътрешна проверка от МвНР. Според нашия източник България е загубила няколко милиона долара от неадекватната сделка за отдаването под наем на масивната ни сграда, строена по социалистическо време с широк размах от тогавашната власт и намираща се в най-скъпия квартал на Кабул – „Вазир Агбар Хан“. Когато Красимир Тулечки е бил посланик там, сградата на посолството ни е отдадена под наем на Beликобритания за 25 000 долара на месец, при положение че сумата, която е дал лицензиран оценител, е десет пъти по-голяма. За нашата мисия са построени специални помещения в същия парцел, според източниците ни представляващи дървени временни постройки, които на фона на социалистическия мастодонт напомнят по-скоро на бараки за обслужващ персонал. Освен със сградата Красимир Дулечки се разпорежда като с бащиния и с цялото движимо имущество на посолството.

Според бившия му колега той е разпродал около петдесет единици от автопарка, който включвал камиони, автомобили и машини за строителна техника. Паричните постъпления от тези продажби така и не стигат до държавата. Друг тип далавера на Тупечки е фиктивната продажба на коли който са собственост на посолството. В редакцията разполагаме с протокол от продажбата на един мерцедес и една тойота, които Тулечки продал за 1600 долара през 2003 година.

Същите автомобили са разпродадени на официален търг няколко години след тази „сделка“ и от следващия посланик, а нашият източник твърди, че това е само пример за един от начините за отклоняване на средства които въобще не са осчетоводявани. В края на мандата си в Кабул Красимир Тулечки се сдобива с луксозен имот в Бояна, а луксозната къща, която си построява там, струва няколкостотин хиляди евро.

Със скромната заплата на дипломат това е невъзможно, коментират източниците ни от Външно. Според тях далаверите в посолството ни в Кабул са предизвикали вътрешна проверка. Едно от многобройните нарушения, които тя установила, е и кражбата на ток в жилищната част, обитавана от дипломатите ни. Скоро бе описано как тогавашното ни военно аташе Митко Троански бил спипан от властите да краде електричество чрез самоделно вързани жици в електромерите. Това е ставало със знанието на тогавашния посланик Тулечки.

Припомняме, че днес Троански е зам.-директор на Военното разузнаване. Въпреки всички констатирани нарушения, и то в страна, в която има наш военен контингент и в която на практика се води война с талибаните, кариерата на Красимир Тулечки се развива като по вода. Назначават го за посланик в Косово, а оттам го прехвърлят директно в Анкара, нещо, което не се практикува, защото обикновено между две мисии посланиците се прибират в България и в продължение на три години работят във Външното министерство.

Че Красимир Тулечки има покровители от най-високо място, пролича и когато излезе неговата принадлежност към ДС, но гневът на Николай Младенов го подмина и той остана на поста си, за разлика от десетки свои колеги.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *