Крадат “Златният Орфей”!

Статуетката „Златният Орфей" беше и си остава връх за поколения творци.Нелепо е днес да се връчва на други места по други поводи
Статуетката „Златният Орфей“ беше и си остава връх за поколения творци.Нелепо е днес да се връчва на други места по други поводи

  Награди с името „Златен Орфей“ щедро и на поразия си раздава фолклорен фестивал, установихме от достоверни източници. Под егидата „Евро фолк“ из страната текат поредица конкурсни прояви с международно участие, заветният приз от които е статуетка на името на Орфей, при това златен. Големите очаквания за престиж са за сметка на заблудата, че най-големият ни фестивал за популярна музика отново тръгва. И въобще за сметка на фестивала с история и популярност на световно ниво.

Европейска асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) е организаторът на танцовите прояви за народно творчество, придали си важност с името на „Златният Орфей„. През лятото концерти с конкурсен характер текат в няколко селища на Бургаска област (Несебър, Поморие и др.) Услугата де факто е туристическа, като фирмата организатор я свежда до мерака за изява на фолклорни състави. В нейния сайт след условията и таксите за участие откриваме и черно на бяло кражбата, цитираме я дословно с правописа:

„Носителят на Голямата награда „Евро фолк 2013″ – Grand Prix „Златен Орфей“, Златен медал и Диплом за Абсолютен Европейски шампион по фолклор за 2013 г. получава и 1000 евро парична премия .

1973 r. „Рикие повери"с рецитал на орфейска сцена
1973 r. „Рикие повери“с рецитал на орфейска сцена

По преценка на журито се присъжда Номинация „Златен Орфей“, даваща право за участие в класирането за Grand Prix „Златен Орфей“.

На шампионите биват връчвани златни медали, а за второто и третото място – сребърни и бронзови. На призьорите се връчват грамоти за лауреати и диплом за Европейски шампион по фолклор за 2013 в съответната категория.“

Фолклорният фестивал се провеждал под егидата на ЮНЕСКО, твърди се още в сайта. Дали обаче ЮНЕСКО е съгласен да се използва наготово името на най-големия български фестивал? Бе изпратено журналистическо запитване на посочения имейл адрес за връзка (стационарният телефон на организатора, с код от град Велико Търново, даваше свободно) със следните въпроси:

1. Защо използвате името „Златен Орфей“?

2. Свързали ли сте се за разрешение с институциите, които държат правата над фестивала, името и статуетката „Златният Орфей“?

1970 г. Самата Жозефин Бейкър гостува на фестивала
1970 г. Самата Жозефин Бейкър гостува на фестивала

3. Възнамерявате ли да преустановите използването на името след този сигнал? Не получихме никакъв официален отговор. Междувременно се оказа, че БНТ, НДК, фондация „Генко Генов“ не са известени за използването на запазената марка. Дариана Генова, председател на фондация „Генко Генов“, която провежда конкурсът през 80-те, сподели пред журналисти, че отдавна нищо не може да я изненада. Всеки според нея се захваща със „Златният Орфей“, както и когато му е удобно.

Генова припомня, че апетити към най-големия форум непрекъснато се появяват от най-различни посоки, но засега липсва най-важният – заявеният интерес на държавата към възраждането на „Златният Орфей“ в истинския му блясък. „Тя трябва да посочи в кой черноморски курорт е приоритетът, както навремето беше в Слънчев бряг“ и оттам да започне надграждането в организационен и творчески план. Създателите на българска поп музика отдавна чакат да им се даде знак, за да представят нови песни на сцената, която е мечта за няколко поколения музиканти, има такива и сред най-младите“, споделя съпругата на Генко Генов, който през 1965 г. идейно и организационно създава песенния конкурс.

Иначе предложения за възстановяването на фестивала идвали от различни курорти и общини, от различни телевизии, даже от чужди държави. Но това по никакъв начин не звучи сериозно.

 

1974 г. Световноизвестната кубинка Омара Портуондо прави фурор с „Наше лято"
1974 г. Световноизвестната кубинка Омара Портуондо прави фурор с „Наше лято“

Сега е моментът гилдията да си върне фестивала

С цялото ни уважение към мисията на фолклорните фестивали, нелепо е да се взема запазена марка ей така, от въздуха. И разбира се, е подсъдно. Още е прясна раната как чисто нова рок група стигна до съдебната скамейка, след като реши самоволно да се нарече „Диана Експрес“. Препратката към оригиналния състав бе само един техен китарист, работил няколко сезона при титулярите.

В случая с фолклорния фестивал, раздаващ награди „Златен Орфей“, го няма и това. Но пък кокошкарски наивната издънка е същевременно знак. Че „Златният Орфей“ остава в обществената памет, при все че последното му издание бе през 1999 г., попарен от правителството на Иван Костов. Че името му все още е стимул: едни да го спечелят, други – да посипят със звезден прах бизнеса си, но и в двата случая – да се докоснат до нещо непреходно.

През 2009 г. БНТ отбеляза 50-годишнината си не с друго, а с тържествен концерт с песните от „Златният Орфей“, изпълнени на живо в НДК от титулярни певци и нови гласове. Това бе кулминацията на половинвековния юбилей на медията, с която фестивалът бе неразривно свързан. „Орфеят“ продължава да бъде пиедестал за българската музикална култура. И щом това е така, време е да се появи онзи държавник, който да канализира в решения и действия, без сантимент, а с новаторство енергията от изчезналия кивот на „Златният Орфей“. За да спрат похитителите. За самочувствие на ценителите и създателите на музика, различна от тази на нечленоразделните звуци. За престиж на държавата ни – както беше някога, когато уж бяхме затворени в клетка, но хора като Генко Генов правеха така, че да идват най-големите западни звезди. Което той плати с живота и здравето си, но това е друга тема…

Важно е гилдията на поп музика, ако наистина е гилдия, да си извоюва завръщането на „Златният Орфей“. Сега. Докато на някого все още му пука…

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *