Германците оплюват България преди мача на световното в САЩ–94 г.

Българският национален отбор на Световното първенство по футбол - САЩ - 94 г.

  Мистериите и скандалите около българския национален тим в САЩ 94 продължават. На 10 юли 1994 г. Пеневата чета изиграва най-паметния мач в историята на футбола ни. Сензационно за целия свят бием Германия с 2:1 на стадион „Джайънтс“ в Ню Йорк и се класираме на полуфиналите. Преди мача немците ни атакуват по всички линии, мачкат ни националното самочувствие. Дори накисват Стоичков, че е бил с проститутка в нощен бар. След като ги бием, почват да ни уважават.

Нека си припомним събитията от американското лято.

В навечерието на двубоя с Германия Димитър Пенев съвсем охлабва юздите. Нашите рядко тренират, повече се плацикат в басейна на хотел „Скантикон“ в Принстън. Някои играчи като Наско Сираков и Йордан Лечков даже си пушат на воля.

Стоичков застрелва германците с левачката - 1:1

В това време германците предприемат недостойна атака към Пеневата чета и България. Вестник „Билд“ излиза с голямо заглавие „Стоичков с проститутка!“. Авторът Ото фон Биднер твърди, че предната вечер Ицата бил засечен с елитна компаньонка в нощен клуб „Галакси“ в Ню Йорк. Блондинката уж била известна в сутеньорския бранш и взимала по 375 долара на сеанс.

„За Стоичков парите не са проблем, но очевидно е бил изморен от сеансите, тъй като по негово нареждане е била отменена сутрешната тренировка на българите“, обяснява още германският репортер. Той добавя, че оргиите в Пеневата чета почнали още след двете победи над Аржентина и Мексико.

Уж сдържаните германци не спират дотук. В пресата им се появяват ужасяващи очерци за България. Беднотия до шия, ядат таратор! разказва „Билд“ за живота в София и навикът на българите да сърбат някаква чорба от мляко и краставици.

Президентът Желю Желев пък е описан като „селско чедо“. „Имат 350 км морска ивица, по която се разкарват камили и магарета“, жлъчно продължава изданието. Прогнозата е, че българите ще бъдат стъпкани от германския ботуш в Ню Йорк. „Тези имат само една победа срещу Германия, при това чак в далечната 1960 г.“, разяснява „Билд“.

Нашите се радват, германците не могат да повярват

На Стоичков и компания обаче не им пука от нищо. Кулминацията настъпва, когато екип на германската телевизия ARD довтасва да снима пред басейна с футболистите. Ненадейно пред микрофона се изтъпанчва самият Стоичков, мокър, само по бански. Докато търсят преводач, Ицата се изцепва: Айнц, цу цвай, цу драйн – дрън!

Това е и единственото изявление от българския лагер преди мача, ако Стоичков и Лечков световния на колене не се броят бръщолевенията на Димитър Пенев, дадени по задължение на пресконференцията. „Вас ис дас „дрън“?“, чудят се цяла вечер в предаването на ARD какво е искал да каже дивият субект от Балканите.

В деня на мача нашите се изсулват от креватите, където са с жените си. Заради жегата Пената нарежда само леко разкършване, след това събира тима на разбор. В състава има само една изненада – на мястото на Емил Кременлиев Чичо Митко поставя отлично игралия при победата срещу Аржентина Илиян Киряков.

Плешивата глава на Лечков вкарва втория гол за триумфа

72 000 запалянковци на „Джайънтс“ посрещат в 12 часа на обяд двата отбора с мощен рев. 5000 нашенци пеят „Мила Родино“, след като съдията Хосе Торес Кадена строява двата състава в центъра. В официалната трибуна се поти дебелото тяло на германския канцлер Хелмут Кол. Преди мача той е дал интервю, където обяснява, че обединена Германия крачи към втора поредна световна титла след тази от 1990 г. Ицата и останалите обаче мислят иначе.

Първото полувреме завършва 0:0, германците се прибират изнервени и напечени от жегата. В 49 минута съдията се подлъгва по изключително убедителна симулация на Юрген Клинсман. Германският нападател изиграва „Умиращият лебед“ в краката на Йордан Лечков и реферът дава дузпа.

Матеус е безпощаден -1:0 за Германия.

Малко по-късно немците вкарват втори гол, след като топката рикошира в гредата и Руди Фьолер я изстрелва в мрежата. Всичко изглежда загубено, когато тъчреферът Венансио Сапате от Парагвай вдига байрака за засада.

Германците фучат, а на скамейката Димитър Пенев си плюе в пазвата.

Лечков си плати солено за дързостта да накаже германските си работодатели

Четвърт час преди края настъпват славните минути за България. Христо Стоичков спечелва фаул на 22 метра от вратата. Усетил, че нещата отиват на зле, вратарят на Германия Бодо Илгнер построява стена от шестима играчи. В задния си джоб държи листче, на което си е записал кой от нашите къде бие дузпи. Пропуснал е обаче да си отбележи как точно Ицата вкарва от пряк свободен. Брадясал и страшен, Стоичков се засилва и мушва гол с невиждан фалц – 1:1!

Полудял от щастие, Ицо изтичва пред българската агитка и се прекръства. Чак по-късно Стоичков ще научи, че по същото време сърцето на майка му Пенка е взело да прескача от напрежение и жената е откарана в болница със сърдечна криза от вълнение.

На германската скамейка треньорът Берти Фогтс се хвърля в размисъл дали да натисне коварните българи, или да чака успех в продълженията и дузпите. Нашите пък стискат юмруци и въобще не му мислят.

 

Нашите триумфират като победители

В 79 минута разиграват по десния флаг, Златко Янков поема топката и я праща с феноменален пас в германското наказателно поле. Там дебне Йордан Лечков. Оценил ситуацията, сливенският плешивко изпреварва Томас Хеслер и с глава забива втори гол -2:1 за България. Германия е на колене, световният шампион е разжалван!

Шокът в Берлин е огромен. Коментаторите на държавната телевизия ZDF се чудят какво да обясняват. „България играе изключителен, но някак нетрадиционен футбол, от който треньорът Берти Фогтс и състезателите му са много далеч. Всяка топка се изнасяше от Красимир Балъков, който намираше безпогрешно съотборниците си. Супериграчът в този мач обаче бе Йордан Лечков, който вкара брилянтен гол с глава. А точно той играе в Германия…“, казват в немския ефир.

След мача германците вече се държат като истински джентълмени. Шефът на немския футболен съюз Егидиус Браун и треньорът Берти Фогтс отиват на крака в съблекалнята на нашите за да ги поздравят за успеха. Ръкуват се с Пената, Стоичков и всеки играч поотделно.

Нещо повече – предлагат помощ на България по пътя към световната титла! Първо се оказва, че нашите нямат резервиран хотел, тъй като не са очаквали да се класират за полуфинала с Италия. Германците отстъпват тяхната резервация, тъй като така или иначе ще трябва да си ходят. След това изниква нов проблем, този път с парите – средствата на БФС за престой в САЩ приключват. По онова време банковата система е все още тромава и преводите от България до САЩ се точат доста време. Генсекът на БФС Христо Йосифов обаче успява да уреди безлихвен кредит от Германския футболен съюз в размер на около 150 000 долара. Парите са преведени на място, а германците изпращат Пеневата чета с пожелание да бие Италия на полуфиналите.

 

Немците искат главата на Лечков

Германия настръхва срещу Йордан Лечков след гола, с който гениалният плешивко погребва надеждите им за световна титла от САЩ’94. Лечков, който ден преди мача, навършва 27 години, е обявен за враг №1 на германците.

По онова време той играе в „Хамбургер“ и взима една от най-високите заплати в Бундеслигата. Феновете на отбора веднага настояват клубът да го изгони. Шефовете не се решават на подобен ход, но следващия сезон Лечков е подложен на брутален тормоз от треньора Бено Мьолман.

Именно Лечков получава най-висока оценка от Димитър Пенев след мача. „На Данчо пиша 10, на Михайлов и Трифон – 9, на останалите поставям осмици“, раздава оценки Стратега.

Той добавя, че това е неговият Великден като треньор. „Надявам се всички в България да го оценят, защото Германия не може да бъде бита с късмет“, разяснява Пената.

 

Българите пият, сърбите гърмят

В България мачът с германците приключва малко преди 21 часа. Тълпите се изсипват по улиците веднага след последния сигнал на съдията Кадена. В София настава нечувана еуфория. Народът кръстосва улиците, хората думкат с тенджери, тигани, тенекии от сирене и тъпани. Лее се пиене като за световно.

На бул. „България“ фотографите заснемат гола девойка, загърната само с националния флаг. Колите карат с надути клаксони, отвсякъде се развяват българските знамена в чест на победата.

Най-неочаквано приветствени салюти за българския успех гърмят и около Сараево.

Произвежда ги сръбската артилерия, която е обсадила столицата на Босна в хода на гражданската война. Сърбите са признателни, че през 1992 г. именно София кани „Цървена звезда“ да изиграе двата си мача с „Панатинайкос“ и „Самдория“ в турнира за Купата на европейските шампиони, след като ООН и ФИФА забраняват да се провеждат международни спортни прояви в Белград.

„Сърбите, които са обсадили босненската столица от април, са в много близки лингвистични, религиозни и етнически връзки с българите. В същото време те са настроени невероятно враждебно към Германия, срещу която направиха почти легендарна съпротива начело с Тито по време на Втората световна война“, съобщава по този повод „Ройтерс“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *