Босът на „Берета трейдинг” Десислав Делев дари карабина на Първанов за 70 бона

Георги Първанов

  Собственикът на взривените складове с боеприпаси край „Петолъчката“ – шефът на „Берета трейдинг” Десислав Делев се оказа оръжейник № 1 на бившия президент на България Георги Първанов.

Проверка установи, че при легендарните ловни оргии, белязали 10-годишното царуване на Гоце на „Дондуков“ №2, Първанов неизменно е ползвал карабини, внесени в България от фирми на Десислав Делев.

160-килограмовият оръжеен чорбаджия е официален вносител на престижните марки „Бенели“, „Блейзер“, „Фабарм“, „Берета“ и „Меркел“ – все ловни карабини, с които доскорошният президент ловуваше. Със сигурност се знае, че агент Гоце от ДС притежава ловна карабина „Бенели“, модел „Арго Специал“ 300 WIN, която струва 2535 лв. Оръжието бе дарено на Първанов през 2009 г. от Военно министерство, което бе похарчило на Първанов и други властници. Всички пушкала и пистолети са купувани от Военно министерство от оръжейните магазини на Десислав Делев.

Делислав Делев

„Ловната“ връзка между Георги Първанов и Делев е отразена за първи път през 2005 г, когато в пресата се публикува информация за оръжейно изложение в НДК, организирано от боса на „Берета трейдинг„. Тогава ВИП посетител на оръжейното изложение е държавният глава. Във вестник „Труд“ е цитиран Десислав Делев, който обяснява, че президентът е голям почитател на лова и че ползва карабини на „Берета трейдинг“.

Колко точно карабини и какви ловни пособия притежава Георги Първанов и дали е платил дори стотинка за тях, остава загадка. Засега е известно единствено, че доскорошният държавен глава е използвал само и единствено оръжия, внесени от фирми на собственика на избухналите военни складове край „Петолъчката“ Десислав Делев.

Ивайло, синът на Георги Първанов, позира с пушка "Блейзер" R8, снабдена с оптика за над 10 000 лева. Оръжието е подарък на сина на Гоце от боса на "Берета трейдинг"

Знайно е, че Делев е бил сред ВИП гостите на юбилейния 50-и рожден ден на Георги Първанов, празнуван през 2007 г. и че за празника на първия мъж в държавата оръжейният бос му е занесъл ловна карабина „Меркел“на стойност 8000 лева. Заради статута на Първанов ловните му оръжия не се регистрират. Съществуват съмнения, че баровските водили на отчет в НСО и че след като Първанов ги е получавал като подаръци от Десислав Делев, от бюджета на Национална разузнавателна служба са били отклонявани пари, все едно, че пушкалата са плащани реално. „Един вид – не само че се подаряват оръжия на Първанов, но впоследствие генерал Кирчо Киров усвоява парите с бутафорни фактури за други разходи, за да прикрие подаръците, които получава президентът“, разкрива запознат с делата на оръжейния чорбаджия.

За това, че скандалният бос на „Берета трейдинг“ е личният оръжейник на Първанов, могат да се открият десетки фотодоказателства. На практика Гоце позира на всичките си ловни снимки все с оръжия, чийто официален представител за България е Десислав Делев.

„Единственият вариант оръжията да не са на „Берета трейдинг“ е Първанов да си ги е внесъл контрабандно в България“, подмятат оръжейни експерти. Сред скандалните снимки, документиращи симпатиите на Първанов към пушкалата на „Берета трейдинг“, е и фотографията на големия син на бившия президент Ивайло, който позира с пушка „Блейзер“ R8 с оптика „Карл Цайс“. Цената на ловното оръжие на наследника на Първанов е 12 000 лева – 7 бона струва ВИП пушката му, а оптиката, която се купува отделно и също се внася от Десислав Делев, се продава за 4500 лева в магазините му.

Източници коментират, че прословутата пушка на Първанов за 50 000 лева, която така и не бе открита при проверката за ловните оргии на държавния глава, извършена от парламента преди година, също е подарък от Десислав Делев. Мълви се, че всъщност 70 000 лева и че е била специално внесена за изложението „Лукс онли“през декември 2008 г. в София.

Въпросната пушка бе изложена на щанда на „Берета трейдинг“ и охранявана от черна мамба. Карабината на Десислав Делев бе от любимия на Георги Първанов модел „Блейзер“ R93. Пушката е единична бройка с колекционерска стойност. Тя е ръчно гравирана, прикладът и ложата на оръжието са от висококачествено орехово дърво, на ръкохватката има сребърен медальон, който може да бъде гравиран с инициалите на собственика, а цената, на която се предлагаше, бе 69 999 лв.

Мълви се, че след изложението луксозната пушка е била подарена на Георги Първанов от щедрия оръжейник, като босът на „Берета трейдинг поръчал и да бъде гравирано името на новия собственик.

Малко след този скъп подарък „Берета трейдинг“ „изненадващо“ спечели поръчка за над 4 милиона лева от Военното министерство, за да унищожава боеприпаси. Казват, че с ловни карабини са били корумпирани и няколко генерали от военния кръг „Майна“, за който бе вече писано. Били раздадени 5 снайпера „Драгунов“, поръчани със сребърни приклади от завода в Ижевск, като всяка една от винтовките струвала по 10 бона.

Снайперите „Драгунов“ са забранени за продажба в България, тъй като при тях се използват бронебойно-запалителни куршуми. Не е ясно как са били внесени и регистрирани смъртоносните снайпери, използвани от руската армия и спецчасти. Най-вероятно снайперите са внесени като ловни карабини „Тигр“ от Десислав Делев, мълвят оръжейни експерти.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *