Фердинанд бил лудо влюбен в съпругата на финансиста Христо Белчев, затова го ликвидирал

Христо Белчев

  Съвсем кратко и категорично известният банкер и политик Атанас Буров е коментирал убийството на Христо Белчев. А именно, там където е имало любов и интереси и главно страсти, по-точно мръсни любовни страсти, и там където Стамболов се е намесвал с такива страсти, там е падала кръв.

Финансистът Христо Белчев имал славата на високо образован и много ерудиран млад мъж. След като завършил икономика в Париж, заемал длъжностите главен ревизор и главен секретар в Министерството на финансите, а през 1890 г. премиерът Стефан Стамболов го назначил за финансист № 1 в своето правителство.

Белчев се изявявал и като поет – в печата използвал псевдонима Чебел. Женен бил за поетесата Мара Белчева – една от първите български красавици, по-късно муза на Пенчо Славейков.

Христо Белчев другарувал с министър-председателя и двамата често посещавали любимата на премиера кафе-сладкарница „Панах” на бул. „Цар Освободител“ – на мястото на днешния хотел „България“.

Княз Фердинанд

Силната ръка на Стефан Стамболов му докарала и много врагове – най-вече сред македонската емиграция. По това време прогоненият от България Димитър Ризов вече чертаел планове за убийството на „тирана“ Стамболов.

В Белград Ризов привлякъл в заверата оръжейния майстор Наум Тюфекчиев, брат му Никола и бившия офицер Кръстьо Ножаров. В заговора се включили още Михаил Ставрев с прякора Халю и най-малкият брат на Тюфекчиев – Димитър, известен като Денчо.

На 18-годишния Денчо била поставена задачата да следи Стамболов, след като излезе от сградата на правителството.

Няколко дни следил премиера от дома му до Министерския съвет и любимото му кафене „Панах“.

Убийците решили да заложат засада именно край „Панах“. За конспирацията бил спечелен и бодигардът на Стамболов – стражаринът Спас Антов, бивш хайдутин. Той трябвало в решителния миг да изостане от министър-председателя, за да не пречи на заговорниците да го убият и после да избягат.

Вечерта на 15 март 1891 г. Стамболов бил на маса с кафенето с министър Христо Белчев. Към 20 ч. двамата излезли от „Панах“. Заговорниците дебнели скрити наблизо. Въоръжените Никола Тюфекчиев и Халю трябвало да стрелят по премиера и да го очистят с град от куршуми. Подсигурявали ги Денчо и Ножаров.

Когато Стамболов и Белчев излезли на тротоара, Никола и Халю се насочили към министър-председа-теля и финансовия министър.

Мара Белчева

Халю сграбчил дясната ръка на Стамболов, за да му попречи да извади пистолета, с който премиерът никога не се разделял. С другата ръка Халю стрелял в главата на премиера – имало приказка, че Стамболов винаги се движи с бронирана жилетка. Министър-председателят успял да отблъсне атентатора и куршумът улучил Никола Тюфекчиев. Той пък веднага стрелял – куршумът на атентатора ранил Халю в дясната ръка.

При разигралата се пукотевица Христо Белчев направил фатална грешка – хукнал към близката градска градина. В тъмнината Денчо го объркал със Стамболов и го застрелял почти от упор. Убийците си помислили, че министър-председателят е мъртъв и побягнали. Телохранителят Антонов бавно, бавно ги подгонил и в крайна сметка ги оставил да изчезнат – каквато била уговорката помежду им. Все пак за алиби стрелял веднъж-дваж във въздуха.

След атентата Никола Тюфекчиев и Халю бързо изчезнали в Румъния. Кръстьо Ножаров забягнал в Сърбия. Само Димитър Тюфекчиев – Денчо, останал в София. Полицията намерила в градската градина два пистолета с инициали „Н.Т“.

След като докладвали на Стамболов, че Наум Тюфекчиев има брат, живеещ в София, премиерът наредил веднага да го арестуват. В полицията жестоко инквизирали Денчо.

Били го, горили му месата с газова лампа и забивали подострени колове в тялото му. Денчо издъхнал, без да каже нищо за атентата.

Стефан Стамболов използвал трагичната смърт на своя финансов министър, за да се разправи с политическите си противници – арестувани били 250 души, сред които бившият министър-председател Петко Каравелов, видният политик Трайко Китанчев и други изтъкнати личности по това време. През лятото на 1892 г. бил скалъпен шумен процес. Заговорът срещу Стамболов се представя като голяма конспирация, вдъхновена и подготвена от Русия, с която в този момент българското правителство е прекъснало всякакви отношения.

Но във висшите среди упорито се носел и слухът, че лудо влюбеният в красавицата Мара Белчева княз Фердинанд е наредил да убият съпруга й, за да я притежава само той…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Фердинанд бил лудо влюбен в съпругата на финансиста Христо Белчев, затова го ликвидирал"

  1. web hosting sites   11.08.2020 at 10:47

    Hi there, I read your blog on a regular basis. Your
    writing style is awesome, keep doing what you’re doing!

    Отговор
  2. black mass   31.08.2020 at 5:13

    I enjoy what you guys are up too. This kind of clever
    work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *