Мистериите около жената – папа папеса Йоанна и до днес остават неразгадани

Папеса Йоанна

  Историята за папеса Йоанна както и нейното съществуване се смята от мнозина за легенда. Някои специалисти считат, че това е събирателен образ, други – че това са слухове, породени от противниците на католиче-ската църква. Независимо от различните версии мистерията около папеса Йоанна и до сега остава неразгадана:

Според летописите на град Ингелхайм през 822 година се ражда момиче, което още на 10 години впечатлява местния свещеник с невероятния си интелект и жаждата си за знания. Въпреки че в онези времена момичетата се смятали за непълноценни и недостойни да бъдат образовани, отчето се заема лично с обучението на Йоанна. Развълнуван от будния й ум, той използва личните си контакти и я изпраща в Атина. Момичето пристига в града преоблечено в мъжки дрехи под името Жан л’Англе. Дегизираната като момче Йоанна успява да се изучи във всички възможни по онова време сфери – теология, философия, риторика, математика и какво ли още не. Тя, или пo-скоро Жан л’Англе, заминава за Рим, където нейната начетеност, знания и не на последно място – красота, правят силно впечатление на високопоставени представители на църквата. Непоклатимата й набожност, аскетизъм и скромност, както и способността й да подхожда философски към религиозните конфликти, я издигат бързо в йерархията на католиците. Когато през 855 г. папа Лъв IV умира, Жан л’Англе е вече кардинал, който почти без колебание е избран за глава на католическата църква. Новият папа приема името Жан VIII л’Анжелик.

Илюстрация на папеса Йоанан, раждайки по време на папска процесия, 15-и век

Той е всеотдаен, благопристоен и неподатлив на каквито и да било интриги и земни изкушения. Достолепието на папата се срива през 858 г. по време на празничното шествие преди Успение Богородично, когато Анжелик щe припада на улицата, одеждите му прогизват от кръв, а между полите на светия отец се чува проплакване на новородено дете. :Скандалът е страхотен и Жан, или по-скоро Йоанна, е отнесен бързо в покоите си, където умира след няколко часа. Полът и съдбата на детето, както и истинската причина за смъртта на папесата остават неизвестни и до сега. Говори се, че детето и майката са били удушени и погребани бързо в безименен гроб. Съществуването и скандалът около папеса Йоанна е описан в личните дневници на няколко благородници, живели по онова време.

Всички те обаче подчертават, че не са преки свидетели на събитието. Някои историци смятат, че преразказаната история се дължи на страха им от репресии.

Според тях той е напълно обоснован като се има предвид, че съществуването на папа Жан VIII л’Анжелик не е отбелязано дори и в най-стария екземпляр на регистрите на папите Liber pontificalis. Според тях пряк наследник на Лъв IV е Бенедикт III, който притежавал огромна физическа красота, живеел като отшелник и свеждал публичните си изяви до минимум.

Пробитият стол, който се пази в Лувъра

Според официалните документи Бенедикт умира скоропостижно на 17 април 858 г. малко след като част от кардиналите поставят въпроса за „неправомерното му сексуално поведение“ пред висшия католически съвет.

В хрониките е отразено, че по негово лично настояване той е погребан извън базиликата „Свети Петър“, тъй като смятал себе си за „недостоен да бъде близо до светците“.

Официално римската църква нито отрича, нито потвърждава съществуването на папеса Йоанна. Католиците се прекланят пред светици като Еуфразия, Хилдерард и Евгения, които са живели в манастири, преоблечени като мъже. Но те не обясняват причината за наложената през 1001 година традиция на „Пробития стол“.

Това е практика, в която се проверява наличието на мъжки атрибути, преди избраникът да бъде официално обявен за глава на римо-католическата църква. Автентичният „трон“ се пази в Лувъра, а Ватикана отрича, че подобни действия все още се извършват и днес.

Историята на папеса Йоанна е описана и в книгата на Мартен де Тропо „Хроника на властвалите на папския и императорския престол“, публикувана през XIII век – няколко столетия след скандалните събития. Малко преди него Етиен де Бурбон разказва случая за жената папа, но според разказа му папесата е живяла през IX, а не през VII век. Според регистрите на православната църква в средата на XI век патриархът на Константинопол получава лично писмо от загрижени привърженици на църквата, че папският трон в Рим е „обсебен“ от жена. Всъщност макар и недоизяснена от специалистите и непотвърдена от теолозите, историята за папеса Йоанна остава загадка. Каква, от къде и защо тя е извървяла дългия път на тайнствения си живот и кой е бащата на детето й ще остане енигма завинаги. Независимо от всички твърдения, теории и факти любителите на готическия романтизъм ще оценят притчата за безименния гроб, върху който на 17 април поникват свежи цветя. И за призрачния монах, който хлипа над купчината прясна пръст, шепнейки името Йоанна. Според легендата призракът все още броди наоколо и изкупва греховната си любов с близката до Бога жена. Тъй продължава да оплаква смъртта на любимата си и незаконното им, некръстено дете, живяло само няколко часа.

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Мистериите около жената – папа папеса Йоанна и до днес остават неразгадани"

  1. into g   21.06.2020 at 5:41

    What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and article is genuinely fruitful designed for me, keep up posting these types of articles
    or reviews.

    Отговор
  2. g https://tinyurl.com/rsacwgxy   21.06.2020 at 23:57

    I like what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
    Keep up the amazing works guys I’ve included you
    guys to my blogroll.

    Отговор
  3. cbd oil that works 2020   28.06.2020 at 23:23

    Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Cheers!

    Отговор
  4. web hosting reviews   05.08.2020 at 20:14

    Helpful information. Fortunate me I found your website by accident, and I am stunned why
    this coincidence didn’t happened earlier! I bookmarked it.

    Отговор
  5. cheap flights   25.08.2020 at 8:41

    I was curious if you ever thought of changing the layout of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say.

    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having one or 2
    images. Maybe you could space it out better? cheap flights 3gqLYTc

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *