Днешните малчугани – все по-болнави!

  Съвременните деца стават все по-податливи на болести. Това показва изследване на американски учени от университета в Чикаго. В продължение на 10 години екип от педиатри наблюдавал физическото и психическо състояние на няколко поколения деца. Лекарите установили, че подрастващите са по-податливи на вируси и инфекции, имат по-слаба ъи по-лабилна психика.

„Една от основните причини децата да са по-болнави е отношението на родителите към тях. На първо място е фактът, че те не създават необходимите за един подрастващ организъм здравословни навици. Те хранят децата си с полуфабрикати, замразени храни, бързи закуски и всякакви видове чипсове. Освен това наложилата се практика децата да не се „травмират“ им отнема почти напълно родителския контрол. Родителите угаждат на капризите на малките, за да могат те да се чувстват „щастливи“. Когато малчуганите не искат да ядат плодове и зеленчуци, а замразена пица, възрастните им дават пицата. Това е изключително неправилно поведение, което съсипва здравето на подрастващите“, споделя ръководителят на екипа доктор Майкъл Стейн. Педиатърът добавя, че лишаването от основни за организма вещества е само един от проблемите. Разглезването на децата е вторият. С поведението си родителите губят авторитета си и не са в състояние да контролират малките.

„Липсата на каквито и да било задръжки, елементарно възпитание и пренебрегването на всякакви правила осакатява цели поколения. Когато пораснат, те просто не знаят как да се държат адекватно в обществото и това води до много психични разстройства и отклонения“, добавя доктор Стейн. Той подчертава, че липсата на физическа активност е също сериозен фактор.

„Всички хора имат нужда от движение, но при децата то е от особено значение. Когато спортуват или просто играят навън, те развиват мускулната маса, костната структура и капацитета на белите си дробове. Освен това се закаляват и имунизират организма си. Заседяването на практика не само води до физически деформации и затлъстяване. Липсата на достатъчно кислород нарушава оросяването на мозъка, а това води до, да го наречем направо, оглупяване“, допълва педиатърът. Според него единственият шанс бъдещите поколения да оцелеят зависи от промяната в поведението на по-възрастните.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *