ГЕРБ лъже, че лихвата на новия ни външен дълг е ниска

Симеон Дянков

С много аплодисменти и фойерверки правителството се опита да поднесе като изключително добра и позитивна новината за новия външен дълг в размер на 950 млн. евро, който ще трябва да плаща следващият кабинет. След известно отрезняване на наблюдателите се оказва, че сделката има поне 3 големи негатива които правителството крие от нас.

На първо място кабинетът Борисов претърпя провал със самото теглене на нов дълг при положение, че завари около 8 млрд. лв. излишък. Щедрото и неразумно харчене през последните 3 години завариха неподготвен финансовия министър Симеон Дянков и той прибягна до емисия еврооблигации едва след значителен натиск от страна на финансовата общност. Това стана след като бяха парирани всички негови опити да изхарчи и парите от Сребърния фонд, поставяйки на огромен риск цялата пенсионна система. Срещу Дянков се обърна и БНБ, и Комисията за финансов надзор.

Вторият негатив е лихвата от 4,25%, която ни се представя като безспорен успех на финансовото министерство. Оказва се обаче, че при едно сравнение с емитирани дългови облигации на други страни от Европейския съюз, нашата лихва е доста висока. Според анализ на Единната народна партия, всички балтийски републики са с по-ниски от нашите лихви. Румъния, която е под надзора на МВФ и Световната банка, което означава, че има висок риск от неплатежоспособност, има пласирани книжа при сходни лихви. Оказва се, че и почти фалирали държави, с фалирали банки, като Испания с 25% безработица, са на същото ниво. И всичко това с емитирането на българските облигации става на фона на рекордно ниски лихви в еврозоната и очакванията президентът на Европейската централна банка Марио Драги да ги намали до 0,5%. ЕЦБ даже е на път да позволи финансиране срещу обезпечение, което на практика означава, че се предлагат на пазара неограничено количество „евтини“ пари.

Друго доказателство, че лихвата, а от там и доходността по книжата ни не е много ниска, идва от факта, че цялата емисия бе пласирана за 30 минути, като можеше да бъде и 6 пъти по-голяма. Едва ли щеше да има подобен интерес, ако книжата бяха неизгодни от финансова гледна точка. Правителството обаче представи този голям интерес, като голямо доверие към икономиката ни. Управляващите забравиха, че само преди броени дни Европейската централна банка реагира остро и негативно на поредния ни плах опит да заявим, че искаме да влезем в еврозоната.

Третият негатив от тази емисия е изцяло за българските инвеститори. Родните инвестиционни и пенсионни фондове, както и българските банки, не бяха допуснати нарочно до тази емисия при лихва от 4,25%. В същото време финансовото министерство непрекъснато им предлага и буквално ги задължава да купуват вътрешни ДЦК при много по-неизгодна доходност, стигаща до 3,5%. Това означава, че всички приказки за понижаване на лихвите по кредитите на българите са абсолютно безпочвени, защото тази емисия по никакъв начин не влияе на вътрешния ни пазар.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *