Брюксел – разходка из красивия град

 

Центърът на белгийската столица

Брюксел, градът, до който най-често пътуват нашите евродепутати, може да бъде разгледат само за 2 дни. Избрахме този маршрут, за да ви разкажем какво виждат народните ни избраници в известния белгийски град.

Според легендата Брюксел се е зародил около малък параклис, построен от свещеника св. Горик през VI век. През 979 г. е построена първата крепост която се смята за основаването на града. До XII век населението достига 30 000 души, а селището става известно със занаятите си. Заобикалящите блата са пресушени и на тяхно място е построен дългия 17,5 мили канал Willebroek.

Брюкселският пишльо

Много чужди владетели са оставили свой отпечатък върху града, френският крал Луи XIV разрушил голяма част от него през 1695 г. И след войните на Наполеон идеята за независимост се разпространила и през 1831 г. Леополд I е коронован за крал, а Брюксел е обявен за столица. Градът е двуезичен – говори се френски и холандски, а той е домакин както на Европейския съюз, така и на НАТО.

В Брюксел белгийска идентичност няма. Хората са най-различни и ако за момент забравиш, че си в Брюксел, не можеш да определиш къде си – просто някъде в Европа.

Първата забележителност на която се спираме е Атомиумът. Той се намира почти извън града и пътуването с метрото отнема около 30 минути. Атомиумът представлява 103-метрова метална конструкция, символизираща атомната структура на кристал, построена за международното изложение през 1958 г. Асансьор отвежда до най-високия атом, откъдето се открива гледка към града. От тази височина се вижда и експозицията на открито „Мини Европа“, представляваща модели на известни сгради в мащаб 1:25. Големият площад в центъра на Брюксел наистина е впечатляващ, особено сградата на кметството. Наоколо е пълно с малки търговски улички, които са запазили духа на вековете.

Атомиумът е висок 103 метра

Уханията, които се носят, и най-вече ароматът на горещи гофрети, са изкушаващи. Крачейки бавно покрай витрините на малките, но многобройни магазини за шоколад и сувенири, се стига до ъгъла на две сгради, където се вижда статуята на Пишльото или „Пикаещото момченце“ – може би най-известната забележителност на Брюксел. Той е шокиращо малък и може би това го прави известен, а не естетическата му стойност. В първия момент даже да се помисли, че не е той, защото е облечен в екстравагантен костюм. На витрините на магазините за шоколад има негови копия, които са по-големи от естествения му размер.

Насладете се на Брюж – наречен Северната Венеция. Още с първите крачки в града се чувства, че стъпвате в Белгия.

Калдъръмени улички, десетки канали с малки лодки, китни градинки с цветя, свободно разхождащи се лебеди и красиви патенца, царствени коне с каляски, малки сгушени улички, на които сякаш са накацали кафенета, обсипани с цветя.

Други известни забележителности са огромния Палат на правосъдието – уникално красива сграда, Синагогата, няколко катедрали и паметници на крале и рицари.

Определено 2 дни в Брюксел са достатъчни да се видят забележителностите и да се добие представа от живота и ритъма на този уникален град.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *