10 топ съвета, за да избегнем остеопорозата

osteoporoza-1

Остеопорозата е типично женско заболяване. Въпреки че до известна степен зависи от генетичната предразположеност, начинът ни на живот и хранене също влияят силно върху появата й.

Когато говорим за остеопороза, обикновено свързваме заболяването с жени между 55 и 70- годишна възраст, тъй като в този период костите ни стават крехки и рискът от фрактури е по- голям. След менопаузата естрогенът значително намалява, което води до декалцификация. Процесът обаче започва много по- рано: още след 30- годишна възраст.

Нека разгледаме най- важните съвети, за да имаме здрави и силни кости:

1. Контрол на теглото. Трябва да е балансирано спрямо възрастта и височината ни. Здравословното тегло не винаги означава да сме слаби, защото крайностите никога не са препоръчителни. Наднорменото тегло обаче изхабява костите и ги прави по- слаби. Когато сме прекалено слаби обаче, също не е полезно за костите.
2. Значението на витамин Д. Може да го закупите под формата на хранителна добавка от аптеките. Помага на тялото да усвоява по- добре калция. Вярно е, че витаминът се съдържа в доста храни, но нивата му не са достатъчни. Посъветвайте се с вашия лекар как е най- добре да го приемате.
3. Витамин К. Може би не сте чували за него. Но той помага за обновяване на костната тъкан, прави костите по- силни и устойчиви. Не забравяйте, че костите също за жива тъкан, която се нуждае от храна. Ето кои храни съдържат повече витамин К: спанак, броколи, маруля и пр.
4. Полезни ли са млечните продукти за костите? Тази тема предизвиква усилена полемика. Млечните протеини не се отразяват еднакво на всеки, така че вие само можете да прецените. Има млечни продукти, обогатени с калций и витамин Д. Но като цяло, надделяват мненията, че са незаменим източник на калций.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

osteoporoza-mliako
5. Внимавайте с витамин Е. Според нови изследвания, ако приемаме повече витамин Е, се образуват определен вид клетки, които влияят отрицателно върху костите и благоприятстват появата на остеопороза. Витамин Е е добър антиоксидант, но не трябва да прекаляваме с него. Съдържа се в слънчогледовото олио, авокадото, бадемите, фъстъците.
6. Избягвайте газираното. Един или два пъти седмично не е проблем. Но в тези напитки има вид киселина, която атакува директно костите ни.
7. Внимавайте с червеното месо. Съдържа животински протеини, които освобождават вид киселини, които неутрализират калция, като не позволяват да се усвои. Замествайте го с бяло месо.
8. Не пушете. Никотинът влияе отрицателно и върху костите, като намалява плътността им.
9. Умерено кафе. Не пийте повече от 2 чаши на ден.
10. Спортувайте. Това не означава да тренирате с часове във фитнеса или да тичате километри. Важно е умереното, но редовно движение, например разходки, плуване и пр. Засилва костната ни система, поддържа ни гъвкави и ни помага да се чувстваме добре.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *