Бившата барета Бай Добри изкука от дългогодишен стрес!

Видът на Николай Добрев - Бай Добри издава вътрешното му състояние

  Пронизаният с 5 куршума Златомир Иванов – Баретата не е единственият бивш командос и настоящ мафиот, станал жертва на престъпната си дейност. Покушението срещу Златко Баретата даде повод на мнозина да коментират нерадостната съдба и на друг прословут спецназовец, направил завидна кариера като гангстерски бос – Николай Добрев.

Известният с прозвището си Бай Добри страховит къдрокос екскомандос от близо 2 години е напуснал ъндърграунда заради трайни мозъчни увреждания, които обаче не са причинени от куршуми. Вследствие на дългогодишния стрес в отряда на баретите, а впоследствие и в гангстерските битки, психиката на Николай Добрев е чувствително повредена – дотолкова, че той се лекува в психиатричната клиника на 4-та километър в София.

Алексей Петров посочва Бай Добри като извършител на стрелбата срещу него пред басейн „Спартак“

„Бай Добри просто изкука – започна да си говори сам, привиждаха му се какви ли не неща. Той едностранно прекъсна контакт с почти всички свои приятели, никой не го е виждал от поне година. Доколкото знам, се е затворил в апартамента си в блок № 4 в столичния квартал „Стрелбище“ и не излиза никъде, освен на разходки в Южния парк“, описват състоянието на 46-годишния ексантитерорист негови познати.

Ако се вярва на думите им, психическите смущения на Бай Добри започнали още преди 4-5 години и той за доста време лежал в Клиниката по нервни болести за пароксизмални състояния към болницата „Свети Наум“ на 4-ти километър. След като бил изписан, Николай Добрев посещавал всяка седмица лекарите, които и до днес наблюдават състоянието му.

„Всяка сутрин Бай Добри гълта една шепа хапчета казват някогашни съратници на доскорошния гангстерски авторитет.

Николай Добрев придоби злокобна популярност през август 2002 г., когато заедно с петима други бивши командоси бе арестуван като заподозрян за неуспешния атентат срещу Алексей Петров – Трактора пред басейна „Спартак“ и за стрелбата срещу Димитър Джамов пред хотел „Хемус“ в София ден по-късно.

Тогава се заговори, че Николай Добрев ръководи „фабрика за убийства“, в която членуват десетина снайперисти, щурмоваци и специалисти по взривовете, обучавани в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Като основни фигури в разбойническата команда на Добрев бяха посочени някогашните му колеги от поделението във Враня Любомир Баров, Кирил Цинцов – Малкия, Атанас Велков, Кирил Найденов – Косата, Огнян Митков – Акулата и Димитър Димитров – Пелтека.

Основната улика срещу бандата бе откритата в село Горна Малина оръжейна, а внушителният боен арсенал стигаше за цяло казармено поделение – 50 кг взрив, 25 ръчни гранати, две РПГ-та, 30 тротилови шашки, 2 бомби с часовников механизъм, 4 пушки със снайпер „Симеонов“, 3 автомата „Щаер“, 4 калашника, 6 бойни пистолета „Астра“ и 7 картечни пистолета „Скорпион“.

Куриозен детайл е, че Бай Добри не бе осъден нито за няколко реализирани от бандата му мокри поръчки, нито дори за оръжейния склад, а получи единствено условна присъда от година затвор за нападението над журналистката от Би Ти Ви Канна Рачева, която бе почти нокаутирана от него през есента на 2003 г. пред съдебната зала, докато отразяваше процеса срещу него и групата му.

Шамарът срещу Канна Рачева може би е сред най-безобидните престъпления, извършени от Николай Добрев. Елитният боец постъпва при баретите през 1987 г. като специалист по взривовете и служи в един взвод с Алексей Петров. Бивши техни колеги казват, че още докато са действащи командоси, Трактора и Бай Добри са в хладни отношения – двамата се конкурират като тартори на СОБТ, а около всеки от тях гравитира групичка от десетина-петнайсет барети.

Николай Добрев напуска МВР през 1993 г. и е сред учредителите на Съюза на бившите барети заедно с Алексей Петров, Румен Николов – Пашата, Златомир Иванов и Пламен Михайлов – Кимбата.

Групата около Бай Добри първоначално завзема бизнеса с проституция, а Трактора и Златко Баретата се занимават предимно с връщане на крадени коли срещу откуп. Впоследствие афинитет към жриците на любовта проявява и Алексей Петров, който става партньор на Николай Добрев в тази дейност. Бай Добри и Трактора въртят съвместно и част от контрабандните канали.

Яростният конфликт между бившите барети настъпва около 2000 г, когато Николай Добрев е изхвърлен от сутеньорския бизнес, а мястото му заемат Антон Петров – Хамстера и Димитър Митров – Полицая. В този период Трактора негласно е подкрепян от държавата благодарение на близостта си с външния министър Надежда Михайлова и с тогавашния шеф на МВР Емануил Йорданов.

Трактора пуска сигнал в спецелужбите срещу Николай Добрев – Бай Добри, в който твърди, че някогашният му колега е автор на десетки мокри поръчки и иска да го ликвидира. Според този сигнал групата на Бай Добри е готвила през 1997-а убийството на адвокат, работещ за интересите на „Левски Спартак“, който живеел в квартал „Зона Б-5″ в София. Атентатът целял да осуети издаването на застрахователен лиценз на дружеството на Алексей Петров. Мократа поръчка обаче не била изпълнена.

Според сигнала на Трактора през 1999 г. бандата на Бай Добри получила друга мокра поръчка. Мишената се оказал българин с американско поданство. Той живеел в „Бистрица“ и развивал мащабен бизнес. Подготовката за покушението продължила около 10 месеца, обаче жертвата разбрала какво му се готви и забегнала в чужбина заедно със семейството си.

Бай Добри, който между другото е известен сред командосите с друг прякор – Генерала, обаче не е разследван от МВР до лятото на 2002 г., когато Алексей Петров е прострелян пред басейна „Спартак“, а при атентата е ранена и любовницата му Ива Павлова. Дни след неуспешната екзекуция на Трактора босът на мафиотската организация „Октопод“ посочва Бай Добри като наемника, поел изпълнението на мократа поръчка срещу него.

Алексей Петров свидетелства, че и през 2001 г. Бай Добри имал намерение да го ликвидира, а за това го предупредил бивш командос, пенсионирал се от отряда през 1997 г. и включил се в охранителната фирма на Николай Добрев. Информаторът на Трактора разказва, че била осигурена пушка за убийството му, че се следи маршрутът му. Имало поръчка за смъртта му, но само Бай Добри знаел от кого е. За да бъде гарантирана е сигурността му, свидетелят бил скрит за известно време в Израел.

Доказателства за това, че групата на Бай Добри е стреляла срещу Трактора, така и не бяха открити, но пък Алексей Петров намери начин да отмъсти на съперника си.

През пролетта на 2004 г. Николай Добрев беше прострелян в бедрото докато се намирал пред жилището си в жк. „Стрелбище“, а при нападението е ранена и приятелката му Таня. В периода 2002-2006 г. още трима съратници на Бай Добри станаха мишени на атентати, при които обаче не бяха ранени сериозно, в ъндърграунда битува версия, че всичките наказателни акции са поръчани от Алексей Петров и са изпълнени от наемници на Антон Петров – Хамстера.

По-голямата беда за Бай добри обаче е, че Алексей Петров се постара да го елиминира като незаобиколим фактор в ъндърграунда. Използвайки контактите си в службите за сигурност и близостта си с бившия главен прокурор Николай Филчев, Трактора изхвърли Добрев от всички престъпни бизнеси. На Бай Добри бе отнет дори лицензът за охранителна дейност на фирмата му, след което – всички негови хора го напуснаха.

„Николай, който е амбициозен и агресивен почти колкото Алексей Петров, не успя да преглътне провала си и това е основната причина да пострада психиката му и да влезе в лудница“, констатират познати на страховития бивш спецназовец.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Бившата барета Бай Добри изкука от дългогодишен стрес!"

  1. Joesph   04.11.2021 at 19:28

    Hi there, I discovered your site via Google at the same time as looking for a similar topic,
    your web site got here up, it appears good. I’ve bookmarked it in my
    google bookmarks.
    Hello there, just was aware of your weblog through Google, and located that it is really informative.
    I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate
    in the event you continue this in future. Numerous folks
    will likely be benefited from your writing.
    Cheers!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *