7 храни за млада и нежна кожа

Правилното хранене има огромно влияние не само върху процента на мазнините в тялото, но и върху човешката кожа. Да я поддържаме в добро здраве е изключително важно не само от козметична гледна точка, но и защото именно тя е естествената преграда между външната среда и телесните органи. Предпазва ни от микроби, вредни химикали и UV лъчи.

грижи за кожата

Храни за здрава кожа

Авокадо. Въпреки че у нас не е толкова популярно, авокадото е чудесен източник на цяла редица здравословни елементи: мононенаситени мазнини, витамини и минерали. Предпазва кожата от изсушаване, предотвратява възпалителните реакции.

Зелен чай. Пълен с полифеноли, защитаващи кожата от вредното въздействие на свободните радикали, причинени от околната среда и дори от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Помага за подмладяване и синтез на нови клетки, действа като антибактериален агент, подобрява тена и поддържа омазняването под контрол.

Домати. Богати на ликопен и каротеноиди, доматите са силен враг на клетъчното увреждане, причинено от свободните радикали. Изследване установи, че ликопенът помага за предотвратяване на слънчево изгаряне, а още повече като се комбинира със зехтин.

Цитруси. Всички цитрусови плодове са солидни източници на витамин С, който е особено важен при производството на колаген (структурен протеин на кожата). Наличието на достатъчно количество витамин С би могло да индуцира синтеза на колаген, уверете се, че получавате достатъчно всеки ден.

Яйца. Протеин в най – чистата му форма, необходим за запазване целостта и еластичността на кожата. Протеините осигуряват аминокиселини, които отговарят за ремонта и регенерацията на кожните клетки и колагена. Жълтъкът пък е богат на витамин В7, който също е от основно значение на кожата.

Зеле. Всички от семейството на леля Зелка (броколи, карфиол, брюкселско зеле) съдържат асортимент от полезни за вашата кожа витамини като С, Е, А, бета – каротин.

Орехи. Предлагат много Омега-3 мастни киселини, които са задължителни за доброто здраве като цяло. Силно препоръчителни, особено ако не сте фен на рибата (която също има много Омега-3).

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *