9- те най- полезни храни за косата

kosa-plodove

Повечето хора искат здрава и блестяща коса. Затова търсят всякакви начини да го постигнат. Трябва да се започне обаче от храненето. То трябва да ни осигурява достатъчно витамини, минерали и други вещества. Ето някои от храните, които могат да ни осигурят необходимите хранителни вещества, за да имаме здрава коса:

Риба

Богата е на протеини, които имат важна роля за растежа на косата. Много риби съдържат витамин В 12 и желязо, есенциални хранителни вещества за здрава коса. Богати на омега- 3, като сьомга, бяла риба тон, сардини и др. Предпазват скалпа от изсушаване, като правят косата да изглежда безжизнена.

Птиче месо

Също богати на протеини, които предпазват косата от изсушаване и загуба на цвета. Пуешкото и пилешкото са богати на желязо.

Говеждо месо

Този тип червено месо е отличен източник на желязо. Хората, които не приемат достатъчно желязо често страдат от косопад. Така че приемът на желязо ще направи косата ни по- дебела. Желязото от този тип месо се усвоява по- лесно и така тялото го използва по- ефикасно.

Яйца

Осигуряват близо 4 грама протеини в порция и съдържат витамин В 12. Хората с ниски нива на В 12 побеляват доста по- рано. Яйцата са богати на биотин, вещество свързано с растежа на косата, кожата и ноктите.

Нискомаслени млечни продукти

Освен че са богати на протеини, съдържат и калций, важен минерал за растежа на косата. Обезмасленото прясно мляко е полезно и срещу косопад.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

mlechna-dieta

Бобови култури

За вегетарианците лещата и бобът са добра алтернатива на месото като източник на протеини. Също съдържат желязо, цинк и биотин, необходими за здравословния растеж на косата.

Зелени зеленчуци

Спанак, броколи и зелено цвекло също съдържат полезни за косата витамини и минерали. Витамините А и С помагат за производството на естествените мазнини на косата. Богати са на калций и желязо.

Ядки

Освен че са богати на протеини, съдържат важни минерали за растежа на косата. Селенът, който се съдържа в индийското орехче, е полезен за скалпа. Орехите са богати на омега- 3 мастни киселини и алфа- линолова киселина. Заедно с бадемите и кашуто, орехите са богати на цинк.

Киви

Тъй като желязото се усвоява по- лесно, когато има достатъчно витамин С, кивитата могат да са ви много полезни. Кивитата ни осигуряват почти необходимата дневна доза витамин С.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *