Топ водещият на Би Ти Ви Димитър Цонев: Чудя се, защо Бойко отказва да ми гостува! ИНТЕРВЮ

Димитър Цонев
Димитър Цонев

  Димитър Цонев е син на популярния актьор Коста Цонев и тв говорителката Анахид Тачева. Дълги години той бе звезда на „По света и у нас“, а при управлението Симеон Сакскобургготски и говорител на правителството. После стана глас на БТК, а през 2007-а се завърна в БНТ като програмен директор и лице на предаването „В неделя с…“.

Днес Цонев е на щат в Би Ти Ви. Там от миналата есен чупи рейтингите в тандем с колежката си Цветанка Ризова. Двамата опитни журналисти водят политическото предаване „Лице в лице“, което се излъчва от понеделник до петък преди централните новини.

– Г-н Цонев, след кратка лятната ваканция пак водите „Лице в лице“. Как е рейтингът?
– Рейтингът в момента е по-висок от юни и юли. Най-вероятно това се дължи на ваканцията ни, която беше около 45 дни. Хората зажадняха за истинска публицистика, неангажирана с дадена политическа сила или корпоративен интерес. Още от старта на предаването с Цветанка Ризова заложихме на максималната обективност на разкриването на всичко, което би могло да се разбере в държавата, на истината, доколкото е възможна.

– Политическата обстановка в страната сигурно ви помага…
– Определено ни помага. Тя работеше в наша полза още при старта на предаването преди година. Естествено е, когато всеки ден се случва нещо необикновено в държавата, то да дава повод за много коментари и дискусии. Ние в предаването избираме най-важното от деня. Мисля, че гостите ни са винаги правилно подбрани и въпросите, които задаваме, интересуват хората. Опитваме се да обслужваме публиката и както се вижда по рейтинга ни, това дава резултат.

Димитър Цонев и Цветанка Ризова в "Лице в лице"
Димитър Цонев и Цветанка Ризова в „Лице в лице“

– Има ли политик, който не желае да участва в предаването ви?
– Да, има. Един единствен – Бойко Борисов. Много пъти съм го канил. Пращал съм му съобщения, през Фейсбук също съм му писал… Използвал съм всички възможни контакти, които имам. Опитвал съм се дори чрез наши общи приятели да го извикам, но той не желае и това е. Причината за неговия отказ не я знам. Бойко Борисов ходи при други колеги, които явно им-понират повече на неговото телевизионно поведение.

– Позволявате ли си да задавате въпроси, които могат да уязвят госта?
– He,бих задал въпрос, който по някакъв начин поставя в деликатно положение събеседника. Никога не бих попитал гостуващия например: „На вас жена ви защо ви изневерява?“. Може и да имам информация, че съпругата на въпросния господин кръшка, но няма да я използвам. Каква ще е ползата от това?! Нали този човек повече няма да дойде при нас…

– Наскоро имахте сблъсък с политолога Антон Тодоров…
– Той каза в ефир, че съм търсил в Швейцария милионите на Тодор Живков Това е нелепо и смешно твърдение.

Гениалната игра на Коста Цонев в „Господин Никой" вдъхновила Димитър да стане разузнавач като героя Емил Боев
Гениалната игра на Коста Цонев в „Господин Никой“ вдъхновила Димитър да стане разузнавач като героя Емил Боев

В Швейцария бях временно, работех като кореспондент на „София прес“ една година. Бил съм прототип на Емил Боев?! Докато бях в гимназията и прогимназията, баща ми изигра няколко пъти героя на Богомил Райнов Емил Боев в „Господин Никой“ и „Няма нищо по хубаво от лошото време“. Тогава мечтата ми беше някога и аз да стана разведка като Боев, но тя не се осъществи. Милионите на Тодор Живков нито съм ги търсил, нито съм ги намерил. Истината е, че в аналите на ДС има един доклад от тогавашен разузнавач, работил в българската мисия (това ми го обясни самият Антон Тодоров). В своя рапорт той е отделил пасаж на мое интервю, което направих с близкия до фамилия Живкови швейцарски адвокат от български произход Пиер Сиклунов. Последният беше меценат и се занимаваше с изкуство. Интервюто ми с него беше посветено на това дали като адвокат и близък на Живкови той знае къде се намират парите им. На самия 10 ноември жена ми пътуваше към мен за Женева и на аерогарата се срещнала с Евгения Живкова, която не била пусната да лети за Швейцария. Това породи ред легенди във връзка с евентуалните тайни авоари на някогашното първо семейство. Задачата да направя интервю с Пиер Сиклунов ми беше поставена от „София прес“. В разговора ни адвокатът отрече да е имал възможност да управлява финансови операции и фондове на Живкови, обясни, че е контактите му с тях са били по съвсем други въпроси. Затова и може би аз съм станал обект на доклада на онзи разузнавач, за който ви споменах.

– Как ви се струват протестите срещу правителството на Орешарски?
– Вече са почти прекратени, много малко хора има от известно време.

В една демокрация може и трябва да има протести, когато са обосновани и с кауза. Те могат да променят обществената система и мнението на хората по дадени въпроси. Ако обаче са безпринципни и се основават само на искане за оставка, без да се предлага нищо като алтернатива, излизат извън нормата на демокрацията. За мен протест заради самия протест е безсмислен. Противник съм на блокирането на улиците на София.

С дъщеря си Деси такова
С дъщеря си Деси такова

– Вие някога ходили ли сте да протестирате?
– Да, през 1990 г. При смяната на тоталитарната система, в началото на българския преход, който не знам дали е завършил.

– Подкрепяте ли правителството на Орешарски?
– Подкрепям всяко правителство, когато то взима правилните решения. Много е важно решенията от какво са продиктувани – дали от обществения интерес, или от нещо друго. Единственият министерски съвет, който до момента съм подкрепял безрезервно по всички въпроси, е този на Симеон Сакскобургготски, защото му бях говорител.

– Докато курортувахте в Евксиноград, дъщеря ви Деси написа на страницата си във Фейсбук своето мнение за протестиращите: „Да *ба и боклуците! Остава сега и почивката да ми развалят!“…
– Тя после се извини. Скарах й се, не бива така да се пише и да се обвиняват хората, формулировката на посланието й не ми допадна. Иначе може да публикува всякакви коментари в социалните мрежи, да си каже мнението кое и защо не одобрява, какво е нейното предложение…

– Децата ви как я карат напоследък?
– Деси е репортер в предаването „Голата истина“ на Би Ти Ви. Тя държи да се занимава с телевизия, а синът ми – никак. Той дори трудно се съгласи да участва във филма на БНТ за баща ми по повод 80-ата му годишнина. Играеше младия Коста Цонев, склони заради дядо си. Има актьорска дарба, но не иска да се развива в тази посока. Всеки момент ще завърши бакалавърска степен в УНСС. Влекат го търговията и финансите. Внукът ми ходи на детска градина. Вече е на 4 години и няколко месеца.

– Увредено ли е зрението ви от телевизията?
– Да. Имам операция, получих старческо перде през 2010-а. Смениха ми физиологичната леща с изкуствена.

Предложиха да сторят това и на двете ми очи и да стана универсален, но се отказах, хвана ме страх. Далекоглед съм сега и нося очила.

– Участвали сте в два филма. Защо не станахте актьор?
– Вторият беше една телевизионна новела на Андрей Слабаков, ролята там беше епизодична. Участвах на 11 години във филма „Таралежите се раждат без бодли“. Баща ми не знаеше.

Димитър Цонев с дъщеря си Деси и внука Янчо и съпругата си
Димитър Цонев с дъщеря си Деси и внука Янчо и съпругата си

– Кой ви насочи да учите право?
– Избрах специалност „Право“ заради универсалността на това образование. То ми е помагало много в журналистиката, особено в телевизионната. Никога обаче не съм практикувал като юрист.

– На 25 януари ще се навършат две години от смъртта на баща ви Коста Цонев. Забравен ли е той вече?
– Не, има много филми и театрални постановки, хората го помнят. В момента подготвям надгробната му плоча. След месец трябва да бъде поставена. Поколението на баща ми беше звездно за българското кино и театър, едва ли скоро ще има друго такова.

– Баща ви радваше ли се, че работите в телевизията?
– Да. Смяташе, че това е една достойна професия.

– Сестра ви Теодора как е?
– Живее в Рим с едното си дете. Трудно й е, кризата зле се отрази на възможностите й. Два пъти напуска работа заради съкращение и сега непрекъснато е в процес на търсене. Лично аз няколко пъти съм я съветвал да си се прибере в България. Тя е актрисата в семейството, завърши ВИТИЗ. Дълго време в Италия се изхранваше като певица.

– Вие някога замисляли ли сте се да напуснете България?
– Откри ми се такава възможност още през 1990 г. Имах постоянно местожителство в Женева и право да работя в Швейцария. След като „София прес“ реши по финансови причини да прекрати моя престой, можех да остана на собствени разноски и отговорност и да си потърся работа в ООН, където бях акредитиран. Тогава обаче имах малка дъщеря, а жена ми беше бременна със сина ни и реших да се върна в бурна България. Може би щях да бъда потимотен, ако бях останал в Швейцария.

– Преди време имахте проблем с килограмите…
– Отдавна съм ги овладял. Отслабнах с 10 кила. Спортувам и се храня умерено, не прекалявам с алкохола. Пия само бяло вино.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Топ водещият на Би Ти Ви Димитър Цонев: Чудя се, защо Бойко отказва да ми гостува! ИНТЕРВЮ"

  1. bold   15.10.2013 at 23:02

    Топ комунист-наложен пак от власта и Гергов-да мъти мозъците на народа с комунистическа пропаганда.Цензурирана продажна медия.

    Отговор
  2. Антон Тодоров не се шегува   28.10.2013 at 9:55

    Димитър Цонев като „Емил Боев“ и милионите на Тодор Живков

    http://frognews.bg/news_60563/Dimitar_TSonev_kato_Emil_Boev_i_milionite_na_Todor_Jivkov/

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *