Проф. Мирослава Кортенска: Наглите-3 шетаха в образованието по времето на Сергей Игнатов! ИНТЕРВЮ

Проф. Мирослава Кортенска

  Мирослава Кортенска е преподавател по история и теория на драмата и театъра. Културолог, медиен експерт, театрален критик и публицист. Автор е на куп книги, документални филми и проблемни статии.

Тя е от българите, които имат мнение по наболелите въпроси в обществото и не се притесняват да го изказват. Малцина знаят, че е съпруга на киноле-гендата Кирил Господинов, звезда от филма „Баш майстора“.

 

Бойко Борисов и Сергей Игнатов

„От мъжа си научих, че най-сладки са сложните роли. Аз сега съм влязла в такава“, споделя пред журналисти г-жа Кортенска. Тя бе първата, която поиска оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов и алармира за безобразията във фонд „Научни изследвания“. 3 месеца по-късно премиерът Борисов поиска оставките на министър Сергей Игнатов, шефа на фонда Христо Петров и заместника му Рангел Гюров.

– Г-жо Кортенска, от няколко дни сте на гребена на вълната – заради вас уволниха министъра на образованието Сергей Игнатов…
– Не е заради мен, а заради това, че благослови източването на фонд „Научни изследвания“ с десетки милиони левове. Не очаквах, че това ще се случи, и поздравявам премиера за правилното решение. Ето, че е имало смисъл от нашата съпротива, от цялата битка, която поведох срещу тази ужасяваща корупционна практика.

Рангел Гюров

– Как започна всичко това? Вие първа алармирахте още преди 3 месеца, че фонд „Научни изследвания“ се източва, а министърът си прави оглушки.
– Да, през октомври предупредих за злоупотреби с 14 милиона лева държавни пари. Тогава се задвижи машината на българската ниска политическа и правна култура, която се разправя с хора като мен. Христо Петров, управител на фонда за „Научни изследвания“ дори ме заплаши на пресконференция пред очите на десетки журналисти. Но най ме ужаси, че Рангел Гюров – анголският професор, агентът на ДС, който реши, че с неговите методи може да действа в 2012 г. 23 години след падането на тоталитарния режим отново се питах: ,Дали живеем в правова държава?“. Обижда ме варварството и арогантността на държавни чиновници да върнат България във времето на репресиите. В целия този посттоталитарен сюжет не става дума въобще за наука, а за 14 милиона лева държавни пари, с които в тази криза бе злоупотребено. Но ето че всичко си дойде на мястото и 3 месеца по-късно се видя, че не съм излъгала, че тези хора са едни гигантски мошеници и тяхното място не е във властта, а другаде.

– Впрочем, вече изписват името ви като проф. Кортенска, кога станахте професор?
– Станах професор преди 4 месеца, с шест книги и два филма, с участия в множество международни форуми. За разлика от други псевдопрофесори имам последователна академична кариера минала съм през доктор и доцент. Преподавала съм в 3 университета в България. Каквото и да значи това за ченге като Рангел Гюров, който има стандарт далеч от този на професорите в България. С академични доходи ли този шмекер поддържа къща на Азорските острови?

– Как събрахте кураж да застанете срещу министър Сергей Игнатов по времето, в което той оглавяваше Министерството на образованието?
– Такава е нагласата ми. Не робувам на авторитети. Писах писма на министъра, информирах го за всички безобразия във фонда, но той показа, че не е модерен управленец. А и екипът му бе „чуден“ – анголският професор и ченге. Рангел Гюров първо му е съветник в Министерството на образованието, после го прави шеф на фонд „Научни изследвания“. Другият изключително „компетентен“ човек, който представлява българската академична общност по света на всички министерски командировки, е едно хубавко момиче. Вижте й командировките на тази кукла – съветничка на Игнатов. Ева Христова управлява оперативна програма за милиони евро и това сигурно е причината Министерският съвет да не одобри новата програма за образование и наука от 2014 г, което означава, че оставаме без европейски пари. Казват, че била любовница на министъра, но това не ме вълнува – вълнува ме фактът, че тази кукличка е тотално некомпетентна и я бива да сервира кафета или да пере трикото за йога на министъра, но не и да менажира наука. Доста чевръст бе и назначеният без конкурс управител на фонда Христо Петров. Той се опитваше да манипулира учените, за да си оформи далаверите. Аз кураж имам в излишък, когато става дума за „Наглите 3″. И още веднъж, нека благодарим на премиера Борисов, че взе отношение, а не се направи на три и половина.

– Каква е историята на тези 30 000 лева, които ви обвиняват, че сте присвоили?
– Няма срещу мен предявени никакви обвинения. Странно е Сергей Игнатов да тръби по медиите, че съм корумпирана.

Не знам в какво ме обвиняват Игнатов, Гюров и Петров, но аз вече съм завела дело срещу тях за уронване на моя авторитет и злоупотреба с власт. Тъжен финал имат тези господа. Тепърва започват проблемите им.

– Споделете вашата версия за фонд „Научни изследвания“ и средствата, които се пръскат за изучаването на извънземни, зелени човечета и други фантасмагорични същества?
– Моята версия е на човек отвътре, който познава цялата машина за финансиране на псевдонауката. Преди година и половина заварих една доста щедра хранилка за политици и приближени на властта – предишна и настояща. Проект на Соломон Паси, работен в екип с две студентки, на тема: „Космическо право“, при това за милиони левове. С времето разбрах, че всеки член на Изпълнителния съвет е лобист на различни интереси, не толкова експерт. Например проф. Дончо Хрусанов, юрист от СУ, не пестеше суперлативи за явното недоразумение на Паси. Фирмите на Андрей Райчев, които в предишни периоди са смъквали милиони от фонда, си имат явен защитник – член-кореспондента Георги Русев. Изхарчените 300 000 лева от Георги Лозанов, председателя на СЕМ, изтекли в рекламната агенция на Нико Тунарев.

Има един професор – Петър Ангелов, историк от Софийския университет, който идваше на заседанията ни, за да се почерпи главно с бира и да подпише по 5-6 супер сензации на коляно – да си вкара в джоба 1000 лева. Това е реалността, за съжаление. През настоящата сесия обаче се извършиха чудовищни безобразия.

Има доста работа за прокуратурата. Търговията стигна невиждани висоти с бартера между Рангел Гюров и шефа на един университет. Анголското ченге си купи докторска титла за 1 милион лева, които отпусна за проекти на този населен с ченгета университет. Ченгета, пачки, абе изобщо, „Наглите 3″.

– Вие обявихте и гладна стачка. Как премина тя, колко дни издържахте без храна? Как се отрази това на тялото ви, на здравето?
– Е, не беше леко! Но реших, че ако плача зад вратата и никой не разбере за какво става дума, ще изпълня българската поговорка: „Битият – бит, .бани-ят, .бан“. Издържах 8 дни, преброих приятелите си, разбрах подкрепата на семейството си. Сега съм добре и имам сили за нови дела. А министърът казал: „Нека погладува, тя има нужда да поотслабне малко“. Вижте за какъв цинизъм става дума!

– Преди време водехте битка с театралната мафия у нас. Тогава Христо Мутафчиев ви нарече „пресъхнал кладенец“. Има ли разлика между двете мафии? И коя е по-груба?
– Избягвам да говоря за хора, на които съдбата е показала, че бъркат, които са ощетени. Спорила съм с Мутафчиев, когато бе буен, силен и истински противник. Сега му желая здраве и съм сигурна, че случилото се с него го е накарало да премисли много неща.

– Простихте ли на Мутафчиев за пресъхналия кладенец?
– С Мутафчиев си оставаме противници и това не е толкова лошо. Всеки си има позиции. А само времето ще покаже кой е пресъхнал кладенец.

– Вие сте вдовица на покойния актьор легенда Кирил Господинов, познат на всички българи от сериала „Баш майстора“. Бихте ли ни казали защо в края на дните си той предпочете да се отдели от гилдията, да „заживее в провинцията?
– Беше отвратен от театралните и политически порядки. И въпреки, че бе любимец на публиката, се оттегли. Талантливият човек е изключително чувствителен и постоянно се съмнява в себе си. Така си отиде Кирил Господинов.

– Какво научихте от него в чисто житейски план, разкажете ни някоя красива любовна история?
– Запознахме се, когато той беше голям и обичан актьор, а аз – млада и неизвестна интелектуалка. Много ме подкрепяше. Това възприемах като обич, например, когато четеше в захлас моя театрална рецензия. Не зная, това може би е неразбираема любовна история. Част от нея е и нашият приятел и кум Армен Джигарханян. Той ни ожени в Москва, при – 45 градуса студ. Джигарханян ми удари плесница, когато исках да продължа специализацията си в Москва, а не да се върна при Киро в София и да родя дъщеря си Веси. Сега пак беше тук, в навечерието, на рождения ден на малкия Киро – внучето, а аз гладувах. Подари ни приятелството си, вечния си хумор. Остави и златно кръстче за кръщенето на малкия Киро напролет. Джигарханян е свързан много със семейството ни. Бях в Москва, когато преди години той загуби единствената си дъщеря при злополука. Водил ни е в Ереван при майка си. Кръстник е на дъщеря ми, сега предстои да посвети в Христовата вяра и малкия Киро.

– Какво ви казваше Кирил Господинов за хората?
– От големия актьор научих, че най-сладки са сложните роли – и в живота, и в изкуството. Черно-бялото не го интересуваше. Когато играеше Баш майстора, ми обясняваше, че Бай Ганьо е написан от Алеко, че чистият и чувствителен творец създава чудовището. Може би така ще разберете кой е Кирил Господинов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Проф. Мирослава Кортенска: Наглите-3 шетаха в образованието по времето на Сергей Игнатов! ИНТЕРВЮ"

  1. Диди Георгиева   14.02.2013 at 14:34

    Моите поздравления към проф. Кортенска ! Човек трябва открито и смело да отстоява позициите си, но, за съжаление, това не е често срещано явление в наши дни. Чест прави на г-жа Кортенска да търси правдата, при условие, че прекрасно знае, че властимащите няма лесно да забравят усърдието и’ !

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *