Жорж Ганчев: Политиците не трябва да се вземаме насериозно! ИНТЕРВЮ

Жорж Ганчев

  Жорж Ганчев се завръща на политическата сцена, за да бъде защитник на обикновените хора. Ексдепутатът и председател на някогашния Бизнесблок вече е събрал личности, които да сформират експертно правителство. Неговите последователи в новото политическо начинание са 15 и всичките са с професорски титли.

В момента по телевизиите се върти рекламен клип на двуметровия исполин, преоблечен като Дядо Коледа.

– Участвате в смешна телевизионна реклама, господин Ганчев. Така не олеква ли имиджът на един сериозен политик?
– Ни най-малко. Моята метафора беше разбрана от всички хора и им благодаря за това. Само позитивни отзиви идват от цялата страна. Никой политик не трябва да се приема на сериозно. И второ – когато държавата ни крее, а народьт ни е в такава беднота и криза, трябва поне да го развеселим със самоирония.

– Кой ви покани за тази реклама?
– Синовете на Теди Москов и на Тончо Жечев. Но сам си я написах в движение и импровизирах съдържанието и музиката. Джуджетата са недорасли мъже от асоциацията на малките хора. Моята метафора беше – и малкият човек в България трябва да има присъствие, да бъде забелязан и уважаван.

– Като че ли не сте доволен от случващото се в България.
– Играем си с огъня. Сега всеки псува всичко и предава България, като отива да мие чинии някъде на Запад. Къде е Българската православна църква да помага на сиропиталища, на детски домове, да повдига самосъзнанието на българите? Станали сме мишоци и плачковци, които се грижат само за себе си.

– Бяхте се оттеглили от политиката, защо решихте да се завърнете?
– Оттеглих се с чест и грация. Когато народът даде 44 процента на един нефелиик от Мадрид, лъжец, нещастник с 13 имота, взети абсолютно незаконно с три нотариални акта. Сега се върнах, защото това е мое изконно задължение като българин. Не мога да спя спокойно, като гледам какво става с народа ни. с тия прекрасни млади хора, които има България. Завършват университети, завоюват дипломи, знания в чужбина и тук. И ние не им даваме заплата, която са завоювали с безсънните нощи и последния залък на баща, майка, дядо и баба да ги изучат. Къде се намират тия хора? Каква е тая политика! Най-вече 250 хиляди майки да не могат да раждат и държавата да абдикира инвитро.

Жорж Ганчев и съпругата му Шуши

Моля? Държавата е длъжна да реагира, не да бъде източваща генетична банка. През 1989 година бяхме 9 милиона, сега сме 7 и нещо. Милион и двеста хиляди млади хора мият чинии по света и само един процент от тях добруват.

– Защо се разпадна навремето вашият Бизнесблок?
– Бизнесблокът беше ограбен, ударен, окраден и най-вече тия престъпни клеветници Иван Костов и компания да ми вкарат подводници като Христо-Ивановци и някакви други глупаци. На Луканов мекеретата друго не знаят. Червено-синята мъгла е престъпна. Тя е екзекуторът на България. Такива хора трябва да бъдат съдени, те не бива да ходят по улиците. А в момента са едни от най-богатите у нас. Кой ли не се облажи? Някаква еврейка Надка Пиратка до последно само взима и нищо не дава. Поисках оставката й като външен министър затова, че махна амбасадора от Либия и остави тия беззащитни медицински сестри на ударите на съдбата.
И никой не я наказа.

Вината беше нейна, както и на безотговорни тъпаци в българското външно министерство. България изобщо абдикира от тях. На какво прилича това?

Двамата с дъщерите на Жорж Ганчев и най-малкият му внук Джона

– Смятате ли, че ще имате успех?
– Не съм тук за успеха. Имам 30 града за 3 месеца. Който може да изгради такава мрежа за толкова кратко време, да ми даде телефонния си номер. Това са нови структури, не на Бизнесблока.

– Не ползвате ли симпатизанти от Бизнесблока?
– Бизнесмените никога не могат да симпатизират на нещо, което не е тяхно. Патриотизмът е много специална наука. Той е нещо, с което човек е кодиран още от прадеди. Имам е патриотично настроени хора навсякъде. И това за България е голям комплимент, не за мен.

Жорж Ганчев в ролята на Дядо Коледа

– Никой ли не ви финансира?
– Абсолютно никой. Подхвърлиха ми хора, които ми предлагаха безлимитни помощи. Разследвахме ги бързо, видяхме кой ги праща и им казахме довиждане. Да вербуват Жорж на 73 години, след като не са могли да го вербуват цял живот? Шефът на контраразузнаването на България генерал Мишо Михайлов направи навремето пресконференция. Там каза: „Англичани, руснаци, американци, всички са се опитвали да вербуват Жорж Ганчев и не се получи. А той беше спортен деятел“. Някакъв глупак милиционер, депутат от БСП – Костадинов, ми праща писъмце, че аз съм бил българският Джеймс Бонд на контраразузнаването. Аз му се обаждам и питам: „Абе, идиотин, не знаеш ли, че контраразузнаването се прави в България, а през цялото време – 35 години, аз съм бил в чужбина!

– Защо на стадион „Васил Левски“ няма ваша снимка от достиженията ви като фехтовач?
– Защото са мафия. Отричането на професионализма в спорта е една от големите болежки на комунизма и лъжесоциализма. Оказва се, че сините мои колеги от спортната рота бяхме велика генерация. Това са световни олимпийски шампиони много преди Боян Радев. Станчо Колев от Стара Загора, Муса Алиев от Смолян, това са велики борци. Да не говорим за другите спортове.

Аз бях шампион по фехтовка на България, преди това на юношите. От 1951 година съм почнал и когато влязох като баскетболист в спортната рота през 1957-а, бях откомандирован чак в кашишкия полк в Стара Загора на Аязмото за отказ да вляза в ДКМС.

В строя бях разжалвай. Питайте на Аксиния Джурова съпруга й професор Георги Христов. Той беше писар на ротния. Предупреди ме в нощта преди това.

– Защо отказахте да влезете в комсомола?
– По простата причина, че всякакви казионни организации за чешити като мен бяха противопоказни. Аз си учех английски с картончета, докато бях на пост, за да чета класиците. Учих руски, без никой да ме кара, за да чета класиците. Учих се сам на китара. След това дойде Кристиян Платов, който създаде Йорданка Христова – той е моят даскал по китара. Аз съм човек на духа. Аз съм ренесансов човек. И казвам на моя ментор, като завърших театралния институт: „Маестро, не искай от мен да ставам актьор, на някакво режисьорче и сценаристче да му говоря репликите, моля ти се! Не мога като хамелеон да се превъплъщавам в други. Джон Уейн тип съм“.

– Какви бяха родителите ви?
– Моята майка е красавицата на Пловдив, поетеса, с която много се гордея и която също каза „не на соцсистемата. Тя почина през 1988 година. Дядо ми е създател на първото кино в Първомай. Неговият прожекционист в кинотеатъра умря само преди 10 години на 90. Прякорът му беше Густото,

– Какви бяха предишните ви съпруги?
– Имам само две съпруги. Първата, Уенди, ми роди две дъщери – Джулия и Силвана. Голямата ми щерка има модна къща. Малката стана шампионка на Западния бряг, също има модна фирма с филиали на 22-ра улица в Ню Йорк Сити и в Далас. Отгледани са от мен в Лос Анджелис.

Втората ми съпруга е Джина Медхаут, втората художничка на Великобритания. Един успешен живот. Шансът ми е това, че сам съм се градил от А и Б. Моята талантлива генерация, макар и манипулирана от комунистическия режим, имаше таланта на българина, романтиката на едно поколение, което до края на живота си се учеше на нови неща.

– Имате невероятна биография, защо не я преведете на български език?
– Тя излезе на български още през 1995 година и продаде три издания. Само че беше скрита от червено-синята мъгла. Както бяха скрити и трите ми филма правени в България. Също и 24-те песни с невероятния канадски композитор Алек Зографов по мои текстове. Първият ми филм е новелата „Май Болкан Конекшън“ с Нели Топалова през 1981 година. Показа се навсякъде по света, няма я даже във филмотеката на телевизията. Вторият е за световното първенство по фехтовка в България през 1986-а. Братята Етрополски не можаха да успеят, но вяха много талантливи. Третият за Лондон-Париж триатлона на Краси Костов, който тича от Лондон до Дувър, плува през Ламанша и кара колело до Париж. И накрая ДС открадна филма и го скри. Чак сега Наско Свиленов го намери след 25 години във филмотеката. Бившият мъж на Ваня Цветкова – Павел, каскадьор от Киноцентъра, беше изпратен да ме провокира през цялото време. Изчезваха ленти, накрая изчезна и филмът. Дадохме ги на прокурор и никой не посмя да ги съди. Това е положението.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

На добър час! Нека колкото може повече гледни точки да има. Това помага за свободата на словото. И се моля Богу да продължи, защото монополизмът в медиите води до големи скокове връщане назад.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *